Kedvező változásokat hozott 2021 a nyugdíjasoknak

Kedvező változásokat hozott 2021 a nyugdíjasoknak

2021. 01. 14.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A nyugdíjakat és a nyugdíjasokat érintő idei változásokat foglaltam össze kedvező vagy kedvezőtlen hatásaik szerinti bontásban a Világgazdaság napilapban.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjigénylés idei optimális időzítésével, a nyugdíjmegállapítással, a nyugdíjnöveléssel, és általában bármilyen téren a nyugdíjával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

A nyugdíjrendszer idei változásai elsősorban a nyugdíj-megállapítást és a nyugellátásokat érintik, minden esetben kedvező módon. Egy sor körülmény ugyanakkor nem módosult az idén sem, aminek csak részben örülhetnek a nyugdíjasok.

A nyugdíj-megállapítást érintő két kedvező fejlemény az új valorizációs szorzókkal, valamint egyes biztosítási időtartamok nyugdíjjárulék fizetése nélkül történő beszámíthatóságával kapcsolatos.

Az idén megállapítandó nyugdíjak összegének számítása során új valorizációs szorzókat kell alkalmazni, amelyekről 2021 márciusában jelenik majd meg kormányrendelet. E szorzók várhatóan közel 10 százalékkal magasabbak lesznek, mint a 2020-ban alkalmazott szorzók voltak, miután a szorzók növekedése a 2020. évi nettó átlagkereset alakulásához igazodik, amely várhatóan 9,9 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál.

A másik kedvező változás a koronavírus-járvány miatt különösen veszélyeztetett ágazatokban dolgozók nyugdíjjogosultságát biztosítja azokra a veszélyhelyzet alatti időtartamokra, amikor mentesültek a nyugdíjjárulék fizetésének kötelezettsége alól.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el a vg.hu portálon.

 

Dr.Farkas András cikke a Világgazdaságban
K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...