Kedvező változás a tartós ápolást végzők időskori támogatásának feltételeiben

Kedvező változás a tartós ápolást végzők időskori támogatásának feltételeiben

2019. 09. 09.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvénynek a tartós ápolást végzők időskori támogatásáról szóló rendelkezése két szövegrésze alaptörvény-ellenes.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha sok ezernyi kedves Olvasómhoz hasonlóan Önnek is van személyes kérdése a jövőbeni vagy a már meglévő nyugdíjával, egyéb társadalombiztosítási ellátásával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl nekem, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal megválaszoljam.


Az Alkotmánybíróság a 25/2019. (VII.23.) számú határozatával megállapította, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvénynek a tartós ápolást végzők időskori támogatásáról szóló rendelkezésének két szövegrésze alaptörvény-ellenes, ezért azokat megsemmisítette.

Ennek következtében a tartós ápolást végzők időskori támogatására vonatkozó kérelem nem utasítható el akkor, ha a törvényben felsorolt gyermeknevelési és ápolási ellátásokat a szülő nem vagy csak részben vette igénybe, de megállapítható, hogy a szülő egyébként a tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekére tekintettel a törvényben előírt egyéb követelményeket teljesíti – vagyis a saját háztartásában legalább húsz éven keresztül ápolta a tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekét vagy gyermekeit oly módon, hogy ezen idő alatt nem rendelkezett napi 4 órát meghaladó munkaidejű munkaviszonnyal vagy más foglalkoztatási jogviszonnyal.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...