Jár-e kiegészítő nyugdíjprémium, ha mégis magasabb az idei GDP-növekedés 4%-nál?

Jár-e kiegészítő nyugdíjprémium, ha mégis magasabb az idei GDP-növekedés 4%-nál?

2022. 11. 30.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Egy friss bejelentés szerint idén 4,5-5% közötti GDP-növekedés várható, a mérték inkább az 5% közelében lehet. A nyugdíjprémiumot viszont csak 4% GDP-növekedés alapján fizették. Jár-e kiegészítés ilyen esetben?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

2022 végéig betölti a nyugdíjkorhatárát? 2022 végéig teljesíti a Nők40 feltételeit? Nem tudja, akkor jár-e jobban, ha idén vagy csak jövőre kéri a nyugdíját? Vagy még később? Vagy visszamenőlegesen? Ha ilyen kérdéseken tépelődik és a folyton romló veszélyhelyzetben nem biztos a válaszokban, akkor a jobb oldali "Kérdése van?" ablakra kattintva tegye föl nekem a kérdéseit, hogy azokat méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam - így akár több százezer forint előnyhöz juthat nyugdíjas élete során. 

 

Jár-e kiegészítő nyugdíjprémium,

ha mégis magasabb az idei GDP-növekedés 4%-nál?

 

A gazdaságfejlesztési miniszter a MABISZ november 30-i szakmai konferenciáján bejelentette, hogy idén 4,5-5% közötti GDP-növekedés várható, a mérték inkább az 5% közelében lehet. 

A nyugdíjtörvény szerint a nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:

a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,  

b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint.

E szabály szerint a novemberi nyugdíjjal együtt utalt nyugdíjprémium maximális összege 10 ezer forint volt, mert a kormányzat 4%-os GDP-növekedéssel számolt, ezért a szorzószám 4-3,5=0,5 lett, ezzel kellett megszorozni a legfeljebb 20 ezer forintot, így lett 10 ezer forint a fizethető maximális összeg.

Mi történik azonban, ha a tényleges GDP-növekedés nem 4%, hanem 4,5% vagy 5% lesz idén, ahogyan a miniszter nyilvánosan bejelentette?

A jelenlegi rendkívüli helyzetben, amikor a nyugdíjasoknak az év során összesen 14%-kal emelt nyugdíjukkal kell

- az októberben 23,6%-os nyugdíjas inflációval,

- a november-december hónapokban 25% körül várható általános inflációval, s méginkább

- a 40% feletti élelmiszer-inflációval és

- a 64% feletti energiaár-robbanással megküzdeniük,

nem lenne célszerű a tényleges GDP-növekedés alapján pótlólagosan újabb 10 vagy 15 ezer forint nyugdíjprémiumot utalni még december hó folyamán?

Esetleg külön kedvezményezve azt a közel 350 ezer nyugdíjast, akinek az idei emelések után is 100 ezer forint alatt maradt a havi ellátása?

A cikkemet részletesen ismerteti a Portfolio.hu gazdasági hírportál
K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...