Idén kedvezően módosultak a nyugdíjszabályok, de változatlanul sok a kedvezőtlen körülmény is

Idén kedvezően módosultak a nyugdíjszabályok, de változatlanul sok a kedvezőtlen körülmény is

2021. 06. 26.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Egy új GINOP-projekt keretében a VDDSZ meghívott vendégeként újabb kétórás online nyugdíjtájékoztató keretében beszéltem a nyugdíjrendszer aktuális kérdéseiről, miközben konkrét nyugdíjkérdésekre is válaszoltam, amint ez az összefoglaló is hűen tükrözi.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha kérdése van a nyugdíjával, annak megállapításával, összegének növelési lehetőségeivel vagy a nyugdíjigénylés időzítésének optimalizálásával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

Idézet az eseményről készített összefoglalóból:

"A legfontosabb változásokat Farkas András nyugdíjszakértő mutatta be a VDSzSz május 6-ai videókonferenciája résztvevőinek, akik Szabó Imre, a szakszervezet moderátora segítségével kényes kérdéseiket is feltehették a szakembernek.

Vitás esetek és egyértelmű válaszok

Korkedvezményt csak 2012. december 31-ig lehetett szerezni, azzal a feltétellel, hogy az illető munkakörét az akkor érvényes törvényi felsorolás szerepeltesse – emlékeztetett Farkas András. A NyugdíjGuru.hu oldal tulajdonosa elmondta, hogy ebben a munkakörben, férfi esetében legalább 10 évet kellett dolgozni a 2 év korkedvezmény megszerzéséért, majd pedig minden 5 évi munkáért járt plusz egy-egy év korkedvezmény, ugyanez a szabályozás a hölgyek esetében valamivel kedvezőbb volt: 8 év munkavégzés után járt a 2 év kedvezmény, azonfelül pedig már nem 5, hanem 4 évenként járt minden további 2 év kedvezmény. A szakember hozzátette, hogy a törtévek sajnálatos módon nem számítottak bele a kedvezmény számításába.

A nyugdíjszakértő Szabó Imre, a VDSzSz moderátora kérdésére egy konkrét, korkedvezménnyel kapcsolatos ügyet járt körül, amelyben egy korábban bányászként dolgozó ember korkedvezmény iránti kérelmét utasították el. Tudni kell, hogy a bányászokra speciális szabály vonatkozott, ugyanis az ipari forradalom 3.0-ás fázisa és a piac átalakulása nyomán sok bányát be kellett zárni, és ezért azokat a bányászokat, akiknek a munkája ilyen bezárás miatt szűnt meg, az akkori kormányzat további korkedvezménnyel illetett: már 3 év bányászati munka után járt az 1 év korkedvezmény – magyarázta. Akinek viszont egyéb ok miatt szűnt meg a munkaviszonya, például ha ő mondott fel vagy neki mondtak fel, annak nem járt a kedvezmény, ezt ugyanis kifejezetten a bányabezárásokra, a kényszerű munkamegszüntetésekre találták ki. Az esetben említett munkavállalóval viszont az történt, hogy ő maga mondott fel, ezért később hiába zárták be a bányát, az ő esetében sajnos nem jár az egy év korkedvezmény – mondta a szakértő."

A sok nyugdíjtémát érintő teljes összefoglalót IDE KATTINTVA olvashatja el az OrientPress-portálon.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...