Hogyan lesz nyugdíjunk?

Hogyan lesz nyugdíjunk?

2021. 08. 07.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Különösen fontos, hogy a pénzügyi edukációt már gyermekkorban megkezdjük, ezt pedig az államnak kell nagyon erősen támogatnia.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíj-előtakarékossági lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

Részlet az OrientPress tudósításából:

Nyugdíjmegtakarításba kezdeni is csak ötlettel érdemes, például ha rezsivé alakítjuk a nyugdíjcélú félretételeinket – derült ki abból a tanácsadói pódiumbeszélgetésből, amely a VDSzSz előadássorozatát zárta 2021. június 10-én. Az online tanácsadásnak három meghívott előadója volt: Farkas András nyugdíjszakértő, Sipos Csaba, a Grantis vezető tanácsadója, valamint Tohai Szilvia, a Vasutas Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója; a tanácskozást pedig Szabó Imre, a VDSzSz Szolidaritás szakértője moderálta.

Kezdjük az elején!

Különösen fontos, hogy a pénzügyi edukációt már gyermekkorban megkezdjük, ezt pedig az államnak kell nagyon erősen támogatnia – vágott a témába Farkas András.

A nyugdíjszakértő szerint ugyanis a fiataloknak tudniuk kell, hogy mivel jár egy önkéntes nyugdíjpénztárba való belépés vagy egy nyugdíjbiztosítási megtakarítás megkötése, hiszen a kamatos kamatnál nagyobb erő nincs a pénzpiacon. Ehhez viszont idő kell, méghozzá minél hosszabb ez az idő, annál nagyobb a megtakarítás lehetősége – tette hozzá.


Az állam a garantőr a jövőbeni kifizetésekre, de emellett sokkal hangsúlyosabban kell kiállnia, ha máshogy nem, akkor úgy, hogy újra visszaadja az önkéntes nyugdíjpénztáraknak a kedvező adókörnyezetet – mondta.

Jelenleg ugyanis az az abszurd helyzet állt elő, hogy ugyanannyiba kerül a MÁV-nak támogatni a vasutas dolgozót a nyugdíjpénztárban, minthogyha béremelést adna neki; ezt meg kell változtatni, és akkor az állam, a munkáltató és a magánszemély együttesen sokkal többet tehet a nyugdíja érdekében – fogalmazott a szakértő.


Érdemes megnézni az osztrák vagy a német példát: Ausztriában nagyon nagy szerepe van az állami nyugdíjnak, amellett, hogy az egyik legerősebb foglalkoztatói pillér is működik náluk. Németországban teljesen más a helyzet, ott azt mondja az állam eleve, hogy körülbelül csak a nyugdíjnak a felét fogja az állami nyugdíjrendszer fedezni, az összes többit azt a foglalkoztatói nyugdíjpillér, és az egyéni megtakarítás kell, hogy állja – mondta el a szakember.

A folytatást IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...