Hiába a pénzeső a nyugdíjasoknak: szétszakad az idős társadalom

Hiába a pénzeső a nyugdíjasoknak: szétszakad az idős társadalom

2024. 03. 05.

A nyugdíjas társadalom szétszakadása az utóbbi évtizedben veszedelmesen felgyorsult. A folyamatot a 13. havi nyugdíj visszahozatala kifejezetten turbófokozatba lökte. A 13. havi nyugdíjról megjelent elemzésem második része a Portfolio portálon.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a meglévő vagy a leendő nyugdíjával, annak optimális igénylésével vagy növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.
Ha nem akar lemaradni a nyugdíjrendszert, a nyugdíjakat és a nyugdíjas életre való felkészülés lehetőségeit érintő változásokról, akkor ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

Szétszakadás:

a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve

Részlet a 13. havi nyugdíjról írt elemzésem második részéből:

A nyugdíjas társadalom szétszakadása az utóbbi évtizedben veszedelmesen felgyorsult. A folyamatot a 13. havi nyugdíj visszahozatala kifejezetten turbófokozatba lökte, mivel ez a juttatás mindenkinek a saját nyugdíja (vagy egyéb jogosító ellátása) alapján jár.

Az a nyugdíjas, akinek havi 100 ezer forint a nyugdíja, éves szinten 1,2 millió forint nyugellátást kap, amely a 13. havi nyugdíjjal éves szinten 1,3 millió forintra nő. Az a nyugdíjas viszont, akinek havi 500 ezer forint a nyugdíja, vagyis éves szinten 6 millió forint nyugellátást kap, a 13. havi nyugdíjjal éves szinten 6,5 millió forintra nő a nyugdíjbevétele. Ennek következtében a két nyugdíjas között a jövedelmi különbség 6 millió - 1,2 millió = 4,8 millió forintról 6,5 millió - 1,3 millió = 5,2 millió forintra nő.

A 13. havi nyugdíj csak akkor lehetne méltányos juttatás, ha átgondolt szolidaritási újraelosztási elemeket is tartalmazna, akár méltányos alsó-felső korlátok közé szorítva a kifizetést (amint tették ezt például a lengyelek).

A nyugdíjemelés változatlanul egységes százalékos mértéke tovább növeli a különbséget a szegényebb és gazdagabb nyugdíjasok között, hiszen a 100 ezer forintos nyugdíj után ugyanúgy 6% volt a 2024. januári emelés, mint az 500 ezer forintos nyugdíj után: az egyik nyugdíjas így 6 ezer forintot, a másik 30 ezer forintot kap havi emelés címén, vagyis a jövedelem az egyik esetben éves szinten 13x6 ezer = 78 ezer forinttal, a másik esetben 13x30 ezer = 390 ezer forinttal emelkedik.

Az elemzésem teljes második részét ide kattintva olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...