Francia nyugdíjreform: a korhatár alacsonyabb lesz, mint a magyar, mégis felgyújtják a városházát. Miért?

Francia nyugdíjreform: a korhatár alacsonyabb lesz, mint a magyar, mégis felgyújtják a városházát. Miért?

2023. 03. 27.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A francia nyugdíjrendszer reformjára a rendszer hosszútávú fenntarthatósága és egyszerűsítése miatt szükség van, de a folyamatos tüntetések tanúsága szerint ezt a franciák nem fogadják el. Ennek kapcsán nyilatkoztam a Forbes magazin részére.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a több országban szerzett nyugdíjjogosultságok alapján történő nyugdíjmegállapítással  kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Részlet a Forbes cikkéből:

"Farkas András nyugdíjszakértő szerint a franciaországi tüntetések hátterében alapvetően az állhat, hogy a társadalom eleve érzékenyebb arra, ha a már megszerzett jogaikon változtatnak, mint más európai országokban. A franciák felháborodása kívülről valóban nehezen értelmezhető: a 64 évben megszabott korhatár elmarad a mainstreamtől (Németországban például 67, nálunk 65 év a korhatár). Farkas azonban úgy látja, a tüntetések nem csak erről szólnak, hiszen a mostani szabályozás értelmében 62 évesen is csak 41,75 év (167 negyedév) biztosítási idő után jár a teljes állami nyugdíj; azaz csak annak érne meg elmennie nyugdíjba ennyi idősen, aki már fiatalon dolgozni kezdett, mert egyébként a hiányzó biztosítási negyedévek mértékében a nyugdíjat komoly levonás terheli."

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...