Felháborodtak a magyar nyugdíjasok: szegénységbe taszítja őket az infláció?

Felháborodtak a magyar nyugdíjasok: szegénységbe taszítja őket az infláció?

2023. 06. 11.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A jelek szerint elmarad a júniusi, rendkívüli évközi korrekciós nyugdíjemelés, amit a nyugdíjas szervezetek kértek a kormányzattól. Mire kötelezi a kormányt a törvény? És mekkora inflációt éreznek a nyugdíjasok?

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával, a nők kedvezményes nyugdíjával, a nyugdíjak megállapításával, számításával, vagy a nyugdíjak emelésével kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Portfolio gazdasági hírportálon megjelent a (júniusban még elmaradó) rendkívüli évközi nyugdíjemelési korrekció szükségessége kapcsán írt elemzésem.

Részlet a cikkemből:

"A magyar infláció változatlanul és toronymagasan Európa-bajnok, és az infláció csökkenésének üteme is csigatempójú a többiekhez képest. Ezért az a pénzügyminisztériumi kijelentés, hogy az inflációs adatok egyelőre nem indokolnak egy korrekciós emelést, legalábbis aggályos.

Persze ha a 2023. januári emelés mértékét év/év alapon vizsgáljuk, akkor nem ennyire drámai helyzet, mert az idei infláció mértékét továbbra is a 15,0% - 19,5% közötti sávban várják az elemzők, ezt tartalmazza az MNB inflációs előrejelzése is.

Tavaly három lépésben (január, július, november) összesen 14%-os nyugdíjemelést hajtottak végre. Az éves nyugdíjas infláció azonban 2022-ben nem 14,0%, hanem 15,2% volt, és ezt az 1,2 százalékpontnyi különbözetet (cca. 65 milliárd forint) a nyugdíjasok már nem kapták meg. 2022-ben tehát három emelés ellenére sem tartotta a reálértékét a nyugdíj, és éppen azért tartanak a nyugdíjasok az idei évtől, mert újra megismétlődhet ez az eset, különösen, ha csak novemberben kapnak korrekciós emelést - ha egyáltalán az éves infláció (2023. január-augusztus közötti nyolc hónap tényadataira alapozandó) becsült mértékére vonatkozó adatok indokolják majd az akkori korrekciót.

A novemberi kiegészítő nyugdíjemelésre sincs semmi garancia, hiszen a várakozások szerint az év végére egy számjegyű lehet az infláció, jövőre pedig csak 6%-os inflációval tervez a költségvetés - így lehetséges, hogy 2022 egészében az éves infláció (a KSH-adatok tükrében) nem lesz magasabb 15%-nál."

A teljes cikkemet ide kattintva olvashatja el.

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...