Ezeknek a nyugdíjasoknak nem jár 13. havi Magyarországon - A magyar árnyék-nyugdíjrendszer problémái

Ezeknek a nyugdíjasoknak nem jár 13. havi Magyarországon - A magyar árnyék-nyugdíjrendszer problémái

2022. 03. 07.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az öregségi nyugdíj folyósítását a közszférában szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas dolgozó közalkalmazottként dolgozik. Ezt a korlátozást a jogalkotó kiterjesztette a nyugdíjasként egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló orvosokra, nővérekre is.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha személyes kérdése van az egészségügyi dolgozók nyugdíjvárományával, a JKR-rel, a nyugdíj számításával vagy a nyugdíjigénylés optimális időzítésével kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Részletek a Portfolio gazdasági portálon megjelent elemzésemből.

A nyugdíjas egészségügyi dolgozók munkája nélkül az egészségügyi ellátórendszer összeomlana, ezért fából vaskarikaként létrehozták részükre a nyugdíjpótló jövedelemkiegészítés (JKR) egészségügyi árnyék-nyugdíjrendszerét. A szabályozás azonban hiányos, mert nem terjed ki a nyugdíjprémiumra és a 13. havi nyugdíjra, amit az érintettek jogosan kifogásolnak.

A kifizetett jövedelemkiegészítés havi nettó összege megegyezik a szünetelő nyugdíj aktuális havi összegével. A jövedelemkiegészítés nettó összegét emiatt évente emelni kell a rendszeres nyugdíjnövelés mértékével (például 2022. januárban 5%-kal) és az esetleges kiegészítő emelési korrekciókkal, majd e változásokhoz kell igazítani a jövedelemkiegészítés bruttó összegét. (Ez évenként többször visszatérő további plusz adminisztratív terhet ró a JKR minden közreműködőjére.)

E rendelkezés miatt súlyos anomália jelent meg a rendszerben. A törvény szövege szerint ugyanis a nettó jövedelemkiegészítés a szünetelő nyugdíj aktuális havi összegével egyezik meg, amely aktuális havi összeg nem tartalmazza a nyugdíjprémiumot és a 13. havi nyugdíjat.

A 13. havi nyugdíj azonban minden nyugdíjast megillet, aki az előző év legalább egy napján és az adott év januárjában nyugellátást kapott. A nyugdíjprémium pedig - a GDP növekedési feltétel teljesülése esetén - minden olyan nyugdíjast megillet, aki az adott év novemberében nyugdíjat kapott.

Vagyis ha a nyugdíjpótló jövedelemkiegészítésben részesülő nyugdíjas egészségügyi dolgozó részére nem igényelhető meg a JKR keretében a 13. havi nyugdíj, illetve a nyugdíjprémium összegének megfelelő többlet-jövedelemkiegészítés, akkor az érintett orvosok és ápolók hátrányos megkülönböztetést szenvednek el.

HALADÉKTALANUL PÓTOLNI SZÜKSÉGES A JOGALKOTÁSI HIÁNYOSSÁGOT, HISZEN AZ ÉRINTETT SOKEZERNYI NYUGDÍJAS EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ BECSAPVA ÉRZI MAGÁT, AMIÉRT NEM KAPTA MEG SEM A TAVALYI 80 EZER FORINTOS NYUGDÍJPRÉMIUMOT, SEM AZ IDÉN FEBRUÁRI PLUSZ EGYHAVI NYUGDÍJAT.

A teljes cikkemet (amelyben a jelentős orvosi béremelések nem szándékolt következményeire is kitérek) IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...