Ez az adat sokkolja igazán a magyar nyugdíjasokat

Ez az adat sokkolja igazán a magyar nyugdíjasokat

2021. 08. 27.

Új mélypontra (és egyúttal most először az EU-átlag alá) csökkent Magyarországon a helyettesítési ráta, vagyis, hogy az átlagnyugdíj összege mennyit ér valójában, ha a bérekhez viszonyítjuk.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha kérdése van a nyugdíjával, annak megállapításával, növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

Részletek Csiky Gergely cikkéből, amely a Portfolio.hu portálon jelent meg:

 

"MOST VÁLT NAGYON LÁTVÁNYOSSÁ A NYUGDÍJRENDSZER EGYENSÚLYÁT BIZTOSÍTÓ EGYIK ESZKÖZ, AZ INFLÁCIÓKÖVETŐ INDEXÁLÁS MŰKÖDÉSE.

A visszafogott rendszeres nyugdíjemelés egyik következménye, hogy egy ideig fennmarad a nyugdíjrendszer egyensúlya, vagyis a nyugdíjra költhető bevételek és a nyugdíjcélú kiadások összhangja nem borul fel, legalábbis erről az oldalról.

A 13. havi nyugdíj visszaépítésének idei elindítása ezt a képletet írja át alapjaiban. Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója több cikkében is megemlékezett a plusz egy havi juttatás hatásáról. Arra is felhívta többek között a figyelmet, hogy a 13. havi nyugdíj visszahozatala önmagában is semmissé teheti a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében eddig tett, sok szenvedést okozó, elkerülhetetlenül szükségesnek látszó erőfeszítések eredményeit. "Egy folyó finanszírozású nyugdíjrendszer akkor stabil és fenntartható, ha a mindenkori aktív dolgozók és munkáltatóik nyugdíjcélú járulékfizetései fedezik a mindenkori nyugdíjasokat megillető nyugdíjakkal kapcsolatos kiadásokat. Ha a járulékfizetők száma és az általuk és munkáltatóik által fizetett járulék mértéke is folyamatosan csökken, miközben a nyugdíjasok létszáma folyamatosan nő, nem nehéz kikövetkeztetni, hogy egy idő után a rendszer hiánya is nőni fog" - vázolta fel a folyamat lényegét. A magyar GDP mesebeli mértékű növekedése segíthetne csak ezen.

Arról is írt a szakember, hogy a plusz nyugdíj visszavezetése mélyíti a szakadékot a nyugdíjasok között. Szerinte a 13. havi nyugdíj csak akkor lehetne méltányos juttatás, ha átgondolt szolidaritási újraelosztási elemeket is tartalmazna. A szakember alternatív megoldásokat is javasolt, amelyek nem kezdik ki annyira a rendszer fenntarthatóságát és közben a nyugdíjasok közötti méltányossági kérdéseket is kezelné."

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

 

 

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...