Eljött az idő, amikor elszegényednek a nyugdíjasok Magyarországon

Eljött az idő, amikor elszegényednek a nyugdíjasok Magyarországon

2023. 07. 10.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Ha a nyugdíjemelési korrekció idén elmarad, akkor a döntéshozók bármilyen matematikai bizonyítással is kívánnak élni, a nyugdíjas társadalom előtti hitelességük erősen sérülhet,miközben legalább félmillió nyugdíjas drámai mértékben tovább szegényedhet.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával, a nők kedvezményes nyugdíjával, a nyugdíjigénylés időzítésével, a nyugdíjak megállapításával, számításával, vagy a nyugdíjak emelésével kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Részletek a Portfolio gazdasági hírportálon megjelent új elemzésemből:

Már biztosan nem lesz évközi nyári rendkívüli nyugdíjemelés (mint volt 2021. júniusban és 2022. júliusban), és egyáltalán nem biztos az sem, hogy novemberben sor kerül nyugdíjemelési korrekcióra, hiszen az éves becsült inflációnak a január-augusztus közötti nyolc hónap tényadatai alapján szeptemberben a kormányzat által számítandó mértéke lehet, hogy nem lesz magasabb 15%-nál -  ebben az esetben viszont az éves inflációt lefedte a januári 15%-os nyugdíjemelés, így nem lesz pótlólagos emelés.


Ha a kormányzat szeptemberben azt a becslést tartja megalapozhatónak, hogy az éves általános vagy nyugdíjas infláció (a kettő közül a nyugdíjtörvény szerint a magasabbat kell figyelembe venni) legfeljebb 15%-os lesz, akkor bármilyen matematikai bizonyítással is kívánnak élni, a nyugdíjas társadalom előtti hitelesség erősen sérülhet.


A nyugdíjemelés legnagyobb problémája a magas inflációs környezetben az, hogy a januári kötelező emelés korrekcióira csak késleltetve, több hónapos csúszással kerül sor (2022-ben a januári emelés után júliusban jött az első korrekció, és csak novemberben a második kiegészítés, idén pedig eddig csak a januári 15%-os emelés történt meg). A problémát súlyosbítja, ha a januári emelés mértékét jellemzően alultervezik a költségvetésben, mint tavaly (5%) vagy jövőre (6%), ezzel a nyugdíjasokat valóban arra kényszerítik, hogy hónapokon át hitelezzenek a magyar költségvetésnek, amely csak utólag utalja majd nekik az őket megillető emelési különbözetet - ami az év utolsó hónapjaira ráadásul csak részlegesen kárpótolja őket (a tavalyi 14% összesített emeléssel szemben a 15,2%-os nyugdíjas infláció állt, így az állam 1,2% emeléssel - nagyjából 60 milliárd forinttal - tartozik a nyugdíjasoknak, de ezt persze soha nem fogja törleszteni, hiszen ezt nem írja elő a nyugdíjtörvény).

A teljes elemzésemet ide kattintva olvashatja el.

 

 

 

 

 

Az elemzésem főbb megállapításait a Portfolio ebben a friss cikkében is alátámasztja.

 

Az elemzésemet az Infostart hírportál is részletesen ismerteti, ezt ide kattintva olvashatja el.

 

A nyugdíjemelési korrekció kapcsán az RTL Híradónak is nyilatkoztam, ezt ide kattintva tekintheti meg.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...