Családi járulékkedvezmény érvényesítése 2016-ban

Családi járulékkedvezmény érvényesítése 2016-ban

2016. 09. 20.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A családi adókedvezményt - ha az szja összege kisebb lenne, mint a kedvezmény - a nyugdíjjárulék terhére is érvényesíteni lehet. Ennek módjáról és nagyságáról szól ez az összefoglalóm.

K Küldés K Nyomtatás
Ismerni akarja a nyugdíjával kapcsolatos jogait? Tudni akarja, milyen lehetőségei vannak a nyugdíjas évekre való felkészülésben? Ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

Családi járulékkedvezmény érvényesítése

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 51. § (2) bekezdése szerint

"a családi járulékkedvezmény havi összege az Szja tv. szerinti családi kedvezmény adóelőleg-nyilatkozat szerinti havi összege és a tárgyhavi személyi jövedelemadó adóelőleg-alap különbözetének - ha az pozitív - 15 százaléka, de legfeljebb a biztosítottat a tárgyhónapban terhelő

a) természetbeni egészségbiztosítási járulék és pénzbeli egészségbiztosítási járulék, és

b) nyugdíjjárulék

összege."

A családi járulékkedvezmény havi összegét a tárgyhavi családi kedvezmény adóelőleg-nyilatkozat szerinti összege és a tárgyhavi adóelőleg-alap különbözetéből kiindulva kell kiszámítani.

A tárgyhavi adóelőleg-alap, több kifizetés esetén a kifizetések együttes összege alapján megállapított adóelőleg-alapot jelenti. A családi járulékkedvezmény kiszámítása során főszabály szerint a munkáltatónak az összes, az adott hónapban történő kifizetés együttes hatását kell figyelembe venni.

A családi adóalap-kedvezmény összege 2016-ban kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként 

egy eltartott esetén 66 670 forint,
kettő eltartott esetén 83 330 forint, 
három vagy annál több eltartott esetén 220 000 forint.

A részleteket olvassák el itt:

http://www.nav.gov.hu/nav/ado/jarulek/csaladi_jarulekkedvezmeny.html

A változások indokáról ez az összefoglaló szól:

http://nav.gov.hu/nav/ado/szja/Tajekoztato_a_csaladi20160115.html?query=kérelem+családi+kedvezmény+érvényes%C3%ADtésére+szolgálati+járandóság

A családi járulékkedvezmény érvényesítése nem érinti a biztosított társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét.  

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...