Célt téveszt az évközi nyugdíjemelés, egymillió emberrel kell kivételt tenni

Célt téveszt az évközi nyugdíjemelés, egymillió emberrel kell kivételt tenni

2022. 03. 27.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az inflációs nyomás miatt kivételes, évközi nyugdíjemelésről döntött a kormány, amelyet júniusban és novemberben folyósítanának. A korrekció csekély segítséget jelent a szegényebb nyugdíjasoknak, nekik rendkívüli segélyre is szükségük lenne idén.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíjával, a nyugdíjemeléssel vagy a nyugdíj egyéb növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Napi.hu hírportál az ATV Startban velem folytatott beszélgetésből azt emeli ki, hogy a tartósan magas infláció miatt a rendkívüli júniusi és novemberi nyugdíjemelési korrekció csekély segítséget jelent azoknak, akiket az áremelkedés a legjobban sújt: hiszen a nyugdíjával arányos emelésben részesül az is, aki 60 ezer és az is, aki 600 ezer forintos ellátást kap.

Emiatt arra lenne szükség, hogy a szegényebb nyugdíjasok idén rendkívüli segélyt is kapjanak, amelyre a fedezet is meglehet a büdzsében.

További részletek a cikkből:

"Januárban 5 százalékkal emelték a nyugdíjakat, ez azonban kevésnek bizonyult. Ha a jegybanki előrejelzését veszi alapul a kormány, akkor 2022. júniusban legalább 2,5 százalékos és legfeljebb 4,8 százalékos nyugdíjemelési korrekcióra kerülhet sor - ha addig a háború miatt nem emelkedik még magasabbra az infláció és az inflációs várakozások szintje. Farkas szerint azonban a 4,8 százalékos szintnek még nincs júniusban realitása, így 2,5-3 százalékos mértékben várható a rendkívüli korrekció. 

Felhívta a figyelmet, hogy ez a korrekciós hasonló szisztéma szerint történik majd, mint a "rendes" inflációs emelés, tehát mindenki a saját nyugdíjának százalékos arányában kapja meg. Ebből fakadóan a kisebb nyugdíjasokon - akik ráadásul ellátásukat nagyobb arányban fordítják a rohamosan dráguló élelmiszerekre - ez a kiegészítés biztosan nem segít. Nekik még valami plusz segítséget kell majd juttatni, ha ennyire megszalad az infláció. 

Elsősorban azok a nyugdíjasok érintettek, akik az úgynevezett mediánnyugdíj - jelenleg 135 ezer forint - alatti összeget kapnak, vagyis körülbelül 1 millió főről beszélhetünk.

Farkas András szerint a nyugdíjkorrekción felüli rendkívüli segély esetében azt is meg kellene vizsgálni, hogy ki az aki ténylegesen rászoruló. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen a családi viszonyban és hogyan élnek - elsősorban azok a leginkább kiszolgáltatottak, akik özvegyek, magányosak, vagy nagyon idősek. Ők nagyon sokan vannak: ma körülbelül 600 ezer ember él magányosan, idősként Magyarországon. Ők a leginkább rászorulók, hiszen aki családban, vagy a párjával él, nem csak egy, hanem kettő nyugdíjra, vagy a család támogatására támaszkodhat."

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...