BRÉKING! Lesz nyugdíjprémium novemberben és nyugdíjemelési korrekció már év közben is!

BRÉKING! Lesz nyugdíjprémium novemberben és nyugdíjemelési korrekció már év közben is!

2021. 04. 23.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A költségvetési törvényt módosító javaslat szerint idén lesz nyugdíjprémium és lesz nyugdíjemelési különbözet fizetés is. A nyugdíjprémiumot novemberben, a nyugdíjemelési különbözetet viszont már év közben is fizetik.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha kérdése van a nyugdíjával vagy hasonló ellátásával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.


A kormány benyújtotta a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely a nyugdíjkassza tekintetében is jelentős változásokat tartalmaz.

A módosító javaslat szerint 2021-ben

- a GDP tervezett növekedése 4,3% (ennek megfelelően idén novemberben lesz nyugdíjprémium), továbbá

- az infláció egész évre várható mértéke 3,6% (ennek megfelelően nyugdíjemelési kiigazítás várható már év közben, feltehetően a módosító javaslat hatályba lépését követő hónapban, s ha az infláció tényleges mértéke ezt a 3,6%-ot is meghaladná, akkor újabb kiigazítás lesz novemberben).

A módosító javaslat indoklása szerint "2021 januárjától 3%-kal emelkedtek a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások. A jelenlegi prognózisok alapján ezt meghaladó, 3,6%-os infláció várható 2021 egészében. Az érintettek már év közben kiegészítő ellátás-emelésben részesülnek. Amennyiben ezen értéket is meghaladná a tényleges infláció, úgy a különbözetet – a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően - a kormány november hónapban januárra visszamenőleg is kifizeti."


Ha ezek az előrejelzések valósulnak meg, akkor 2021. novemberében


- a nyugdíjprémium maximális mértéke 16 ezer forint lehet (a nyugdíjprémium számítása során a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell megszorozni a tényleges GDP-növekedés és a 3,5%-os törvényi növekedési küszöbérték, azaz 3,5% különbségével, vagyis idén a szorzó mértéke 0,8 lehet),


- az évközbeni egyszeri emelési kiigazítás mértéke a havi nyugellátás 0,6%-a lehet januárra visszamenően, vagyis a 150 ezer forintos átlagnyugdíjra vetítve havi 900 forint. 

Abban az esetben pedig, ha az infláció augusztusban mért tényleges becsült értéke meghaladná a 3,6%-ot, akkor ha egy százalékpontnál kisebb mértékben haladja meg a 3,6%-ot, akkor az emelési különbözetet egész évre vonatkozóan egyösszegben kell a novemberi nyugdíj mellé kifizetni - vagyis ekkor a nyugdíj tényleges összege sem novemberben, sem decemberben nem lesz magasabb -, viszont a 2022. januárban esedékes éves rendszeres nyugdíjemelés előtt az ellátás összegét meg kell emelni az egész évre vonatkozó emelési  különbözet egy hónapra eső részével.

Ha az augusztusban mért tényleges becsült éves infláció mértéke meghaladná a 4,6%-ot, akkor januárra visszamenően pótlólagos nyugdíjemelést kell végrehajtani, amelynek során a január-október hónapokra járó emelési különbözetet a már emelt összegben folyósított novemberi nyugellátás mellé kapják meg az érintettek.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...