Azonnali nyugdíjemelésre van szükség már szeptemberben

Azonnali nyugdíjemelésre van szükség már szeptemberben

2022. 08. 20.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az elszabaduló infláció miatt különösen a nyugdíjasok vannak nagy bajban, mert ellátásuk emelkedése messze elmarad az inflációtól.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíj megállapításával, számításával, emelésével, növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor azt IDE KATTINTVA tegye föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Részletek a Magyar Hangban megjelent interjúmból:

A háborús veszélyhelyzet, az egekbe emelkedő infláció, az őszi és téli hónapokban megsokszorozódó rezsiköltségek mindenkit nehéz helyzetbe hoznak, de különösen a nyugdíjasok lesznek nagy bajban, mert ellátásuk emelkedése messze elmarad az inflációtól.

– Ahogy a miniszterelnök többször is említette, vannak a békeidők, és vannak az olyan különleges helyzetek, amikor el kell térni a szokásos működési rendtől. A nyugdíjasok esetében éppen most van az az időszak, amikor valóban el kell felejteni a normál nyugdíjemelést, és veszélyhelyzeti emelésre áttérni – mondta lapunknak a Nyugdíjguru alapítója.

Farkas András szerint a legjobb az lenne, ha havonta hozzáigazítanák a nyugdíjak összegét az inflációhoz. Ha azonban ez informatikai vagy egyéb okokból nem megy, akkor legalább szeptemberben hozzá kellene igazítani a nyugdíjas inflációhoz az ellátások összegét. Ugyanis a júliusban kapott 3,9 százalékos emeléssel együtt is igen messze vannak még a szépkorúak attól, hogy megőrizzék életszínvonalukat.


További gondként említette a szakértő, hogy novemberben ugyan kapnak emelést a nyugdíjasok, de annak mértékét a január-augusztusi időszak inflációja alapján határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy éppen a szeptember utáni időszak brutális áremelkedése marad ki a novemberi emelésből, amely az elemzők és a Magyar Nemzeti Bank szakemberei szerint is elérheti a 20 százalékot.

A nyugdíjak és az infláció közötti összefüggés érzékeltetésére Farkas András elmondta, a havi átlagnyugdíj 167 ezer, a medián nyugdíj viszont mindössze 142 ezer forint. Ez egyben azt is jelenti, hogy az időskorúak fele, több mint egymillió ember 142 ezer forintnál kisebb nyugdíjat kap, miközben a pénzromlás elérheti a húsz százalékot. Azaz ugyanazért az összegért ötödével kevesebbet vásárolhat a nyugdíjas, mint egy évvel korábban.


A szakértő arra az anomáliára is felhívta a figyelmet, hogy azok, akik idén mentek nyugdíjba, ebben az évben nem kaphatnak egyetlen fillér emelést sem: – Tömegesen jelentkeznek nálam az idei nyugdíjasok, akik felháborítónak tartják, hogy őket kizárják az emelésekből. Nekik csak azt tudom mondani, hogy az eljárás megfelel a törvény betűjének, de a mostani különleges helyzetben időlegesen akár módosítani is lehetne ezen a szabályon.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el a Magyar Hang portálján.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...