"Akár több tízezer forint nyugdíjkiegészítést is kaphatnak év végén a nyugdíjasok"

"Akár több tízezer forint nyugdíjkiegészítést is kaphatnak év végén a nyugdíjasok"

2019. 08. 21.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

TV2 Mokka: "Jelentős kiegészítést kaphatnak a nyugdíjasok év végén, amely három tételből adódhat össze. Hogy kik számíthatnak a plusz pénzre, és mekkora összegről van szó, azt Dr.Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője válaszolja meg."

K Küldés K Nyomtatás

 

Az elmúlt években sok ezer ember fordult hozzám, hogy a segítségemmel tisztázhassa a különböző nyugellátásokkal  kapcsolatos kérdéseit. Ha Önnek is van személyes kérdése a jövőbeni vagy a már meglévő nyugdíjával, egyéb társadalombiztosítási ellátásával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl nekem, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal megválaszoljam.

 

Novemberben a nyugdíjasok kétféle forrásból biztosan, egy harmadik forrásból talán számíthatnak többlet-bevételre. A két biztos forrás a nyugdíjprémium és az inflációs nyugdíjemelés korrekciója, míg az esetleges harmadik forrás az elmúlt években 10 ezer forint értékű Erzsébet -utalványok forrmájában már többször megtapasztalt eseti juttatás lehet (az Erzsébet -utalványok megszűnését követően valamilyen más típusú juttatás keretében).

A két biztos forrásról beszéltem a TV2 Mokka című reggeli műsorában, amelyet IDE KATTINTVA tekinthet meg.


 

Nyugdíjprémium idén novemberben

 

Nyugdíjprémium várható idén novemberben, a mértéke attól függ, hogy mennyivel haladja meg a GDP idei évre prognosztizált növekedése a törvényi küszöbértéket, a 3,5%-ot – és hogy várhatóan teljesül-e az államháztartás idei évre meghatározott egyenlegcélja.
 
A bruttó hazai termék várható növekedése éves szinten a jelenlegi előrejelzések szerint legalább 4,5% lehet, sőt a második félévben akár meg is haladhatja ezt a mértéket.
 
Ha októberben, a nyugdíjprémiumra vonatkozó kormányrendelet kibocsátásának idején is érvényes lesz ez az előrejelzés, akkor a nyugdíjprémium (egyösszegű juttatás) számításához
 
- vagy a 4,5-3,5 = 1,0,
- vagy ennél is valamivel magasabb érték
 
lehet majd az alkalmazandó szorzószám.
 
Ezzel a szorzószámmal a novemberi ellátás 25%-át, de legfeljebb húszezer forintot kell majd megszorozni, és ez lesz a nyugdíjprémium összege.
 
A nyugdíjprémium törvényi képlete a következő:
 
(az éves GDP növekedés ténylegesen várható százalékos mértéke mínusz 3,5, de legfeljebb 4)

szorozva

(a novemberi ellátás egynegyede, de legfeljebb 20 ezer forint)

= nyugdíjprémium összege
 
Eszerint a nyugdíjprémium maximális összege idén az előrejelzések alakulása függvényében
 
- vagy 1,0 x 20.000 = 20.000 forint,
- vagy 1-nél nagyobb szorzó esetén ennél valamivel magasabb összeg lehet.
 
Ezt az összege kaphatja majd minden olyan jogosult, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint vagy annál több.
 
Akinek a novemberi ellátása nem éri majd el a 80 ezer forintot, az arányosan kisebb összegre számíthat.


Nyugdíjkorrekció idén novemberben

 

A nyugdíjakat 2019. januárjában 2,7%-kal növelték, mert ennyi volt a költségvetési törvényben becsült árnövekedés mértéke.

A KSH legfrissebb gyorsjelentése szerint az árnövekedés  mértéke 3,3% volt tavaly júliushoz képest, a nyugdíjas fogyasztóiár-index viszont 3,5% volt.

A két adat közül a magasabb vezérli majd a nyugdíjemelési korrekciót, amelyet a törvényi előírás szerint a január-augusztusi nyolchavi tényadat szerint kell végrehajtani.

Ha a 3,5% tényadat az augusztusi KSH jelentésben is marad, akkor a nyugdíjemelési korrekció mértéke: 3,5% - 2,7% = 0,8% lesz.

Ilyen esetben egyösszegű kompenzációt kapnak a nyugdíjasok, vagyis az egész 2019-re szóló kiegészítést egyösszegben megkapják a novemberi nyugdíjuk mellé.

A 135 ezer forintos átlagnyugdíj esetén ez az összeg:

135.000 x 0,008 x 12 = 12.960 Ft

100 ezer forintos nyugdíjra vetítve: 9.600 Ft

80 ezer forintos nyugdíjra vetítve: 7.680 Ft

2020. januárjában majd ennek az egyösszegű korrekciónak az 1/12-ed részével megemelik a decemberi nyugellátás összegét, majd az így megemelt összeget növelik tovább a 2020-ra szóló költségvetési törvényben becsült infláció 2,8%-os mértékével, és ez lesz a 2020 januárjától az ellátás összege - egészen 2020. novemberéig, amikor hasonlóan sor kerülhet nyugdíjemelési korrekcióra (vagy pótlólagos nyugdíjemelésre).


Személyes kérdését IDE KATTINTVA teheti föl!

 

Dr.Farkas András a TV2 Mokka stúdiójában
K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...