A nyugdíjak elértéktelenedése nem szűnt meg, sőt újra felgyorsulhat!

A nyugdíjak elértéktelenedése nem szűnt meg, sőt újra felgyorsulhat!

2023. 08. 14.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az elszabadult infláció időszakában sem zárult be az olló a nettó bérek és a nyugdíjak között. Az infláció csökkenésével a folyamat ismét felgyorsulhat.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával, a nők kedvezményes nyugdíjával, a nyugdíjigénylés időzítésével, a nyugdíjak megállapításával, számításával, vagy a nyugdíjak emelésével kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Portfolio gazdasági hírportálon jelent meg az elemzésem a nyugdíjak tényleges vásárlóértékének alakulásáról.

A cikkem bevezetője:

A nyugdíjak alapjául szolgáló átlagkeresetet úgy állapítják meg, hogy a megállapítás éve előtti év nettó nemzetgazdasági átlagkereseti szintjéhez igazítják az 1988 óta évente keresett, nettósított béreket, így adódik egy számított, havi nettó életpálya átlagkereset összeg, amit beszoroznak a szolgálati idő egész években mért hosszától függő, nyugdíjskála szerinti százalékos nyugdíjszorzóval, és ez lesz a nyugdíj összege.  Miután a mindenkori nyugdíjmegállapítás előtti év nemzetgazdasági átlagkereseti szintje a referenciaérték, ezért 2015 és 2021 között minden évben jelentősen jobban járhatott az a nyugdíjba menő, aki egy későbbi évben kérte a nyugdíja megállapítását. Ennek olyan óriási a jelentősége, hogy gyakorlatilag ugyanolyan erejű tényező volt az, hogy melyik évben kérte valaki a nyugdíja megállapítását, mint az, amitől egyébként függ a nyugdíj, vagyis a ledolgozott évek száma és az említett életpálya átlagkereset.

2021-ben a 13. havi nyugdíj részleges, majd 2022-től teljes visszavezetése, valamint a 2021 végétől növekvő, 2022-ben elszabadult és idén még mindig magas, bár a második félévben remélhetőleg gyorsulva csökkenő infláció hatásai miatt ez az összefüggés kevésbé érvényesül, de a nyugdíjak megállapítása során alkalmazott - a nettó nemzetgazdasági átlagkereset nominális növekedéséhez igazodó - valorizáció, valamint a már megállapított nyugdíjak évenkénti karbantartása - a kizárólag az inflációhoz igazodó nyugdíjemelés - ellentétes erőterében a nyugdíjak relatív elértéktelenedése nem szűnt meg, és az infláció csillapodásával az olló ismét erőteljesen kinyílhat.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...