A nagyon szegény nyugdíjasok helyzete tragikusan alakult

A nagyon szegény nyugdíjasok helyzete tragikusan alakult

2023. 08. 07.

Félmillió olyan kisnyugdíjas él hazánkban, akik havonta 100 ezer forintnál kevesebből kénytelenek boldogulni az év eleji 15 százalékos emelés ellenére is. Nyilatkozatom a Szeretlek, Magyarország portálnak a nyugdíjemelésről és az inflációról.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával, a nők kedvezményes nyugdíjával, a nyugdíjigénylés időzítésével, a nyugdíjak megállapításával, számításával, vagy a nyugdíjak emelésével kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Részletek a Szeretlek, Magyarország hírportálnak adott interjúmból:

Augusztus 1-től kivezette a kormány a hatósági áras termékeket a boltok polcairól, majd egy napra rá Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy idén nyáron nem látják szükségét a pótlólagos nyugdíjemelésnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy legközelebb novemberben nyílhat esély a nyugdíjkorrekcióra, de még ez is kérdéses. Addig biztosan a jelenlegi nyugdíjakból kell boldogulni az egekbe szökő élelmiszerárak mellett. Farkas András nyugdíjszakértő szerint azonban a hatósági árak megszűnése várhatóan nem befolyásolja jelentős mértékeben az idősek vásárlási szokásait.


Az infláció a társadalom többi rétegéhez hasonlóan nem egyenlő arányban érinti az összes nyugdíjast. „Vannak nagyon szegény nyugdíjasok, az ő helyzetük tényleg tragikusan alakult az utóbbi években. A középrétegnek megfeleltethető nyugdíjasoknak ehhez képest egy kicsit könnyebb a helyzete. Kisebbségben vannak a magas nyugdíjjal rendelkezők, akiket nagyjából annyira érint ez a folyamat, mint a magyar középosztály tagjait.”

Nagyjából félmillió olyan kisnyugdíjas él hazánkban, akik havonta 100 ezer forintnál kevesebből kénytelenek boldogulni az év eleji 15 százalékos emelés ellenére is, tette hozzá Farkas András. A szakértő szerint az ő esetükben az inflációcsökkenés is csak nagyon lassan fogja éreztetni hatását.

„Ha egyedül él valaki, akkor rettenetesen nehezen lehet megélni százezer forintból. Ők valóban mindenről kénytelen lemondani, és csak a legalapvetőbb élelmiszereket vásárolják, melyeket eddig az ársapka alá soroltak. Esetükben nagyon kell figyelni arra, hogy a kötelező akciózással érintett termékkör lefedi-e ugyanazokat az élelmiszereket, melyek a mindennapi élethez nélkülözhetetlenek.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...