A nagyon szegény nyugdíjasok helyzete tragikusan alakult

A nagyon szegény nyugdíjasok helyzete tragikusan alakult

2023. 08. 07.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Félmillió olyan kisnyugdíjas él hazánkban, akik havonta 100 ezer forintnál kevesebből kénytelenek boldogulni az év eleji 15 százalékos emelés ellenére is. Nyilatkozatom a Szeretlek, Magyarország portálnak a nyugdíjemelésről és az inflációról.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával, a nők kedvezményes nyugdíjával, a nyugdíjigénylés időzítésével, a nyugdíjak megállapításával, számításával, vagy a nyugdíjak emelésével kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Részletek a Szeretlek, Magyarország hírportálnak adott interjúmból:

Augusztus 1-től kivezette a kormány a hatósági áras termékeket a boltok polcairól, majd egy napra rá Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy idén nyáron nem látják szükségét a pótlólagos nyugdíjemelésnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy legközelebb novemberben nyílhat esély a nyugdíjkorrekcióra, de még ez is kérdéses. Addig biztosan a jelenlegi nyugdíjakból kell boldogulni az egekbe szökő élelmiszerárak mellett. Farkas András nyugdíjszakértő szerint azonban a hatósági árak megszűnése várhatóan nem befolyásolja jelentős mértékeben az idősek vásárlási szokásait.


Az infláció a társadalom többi rétegéhez hasonlóan nem egyenlő arányban érinti az összes nyugdíjast. „Vannak nagyon szegény nyugdíjasok, az ő helyzetük tényleg tragikusan alakult az utóbbi években. A középrétegnek megfeleltethető nyugdíjasoknak ehhez képest egy kicsit könnyebb a helyzete. Kisebbségben vannak a magas nyugdíjjal rendelkezők, akiket nagyjából annyira érint ez a folyamat, mint a magyar középosztály tagjait.”

Nagyjából félmillió olyan kisnyugdíjas él hazánkban, akik havonta 100 ezer forintnál kevesebből kénytelenek boldogulni az év eleji 15 százalékos emelés ellenére is, tette hozzá Farkas András. A szakértő szerint az ő esetükben az inflációcsökkenés is csak nagyon lassan fogja éreztetni hatását.

„Ha egyedül él valaki, akkor rettenetesen nehezen lehet megélni százezer forintból. Ők valóban mindenről kénytelen lemondani, és csak a legalapvetőbb élelmiszereket vásárolják, melyeket eddig az ársapka alá soroltak. Esetükben nagyon kell figyelni arra, hogy a kötelező akciózással érintett termékkör lefedi-e ugyanazokat az élelmiszereket, melyek a mindennapi élethez nélkülözhetetlenek.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...