A 13. havi nyugdíj hosszútávú költségvetési hatásairól

A 13. havi nyugdíj hosszútávú költségvetési hatásairól

2022. 02. 10.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A Financial Times cikket közölt a fiatal munkavállalók adómentességéről, a gyermekeseknek járó adóvisszatérítésről és a nyugdíjasoknak járó 13. havi nyugdíjról, és ezek költségvetési hatásairól. A cikkben ez utóbbi hatások kapcsán idézik a véleményemet.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Angolul értő olvasóim elolvashatják a cikket a Financial Times oldalán erre a linkre kattintva.

A lényeg: a választásokat megelőzően a különböző nagy társadalmi csoportok javára kiosztott plusz juttatások 1300 milliárd forintos nagyságrendben növelik a költségvetés kiadási oldalát, míg a költségvetés bevételi oldala a cégeknek nyújtott kedvezmények (szociális hozzájárulási adó 13%-ra csökkentése, a szakképzési hozzájárulás megszüntetése, a kisvállalati adó egy százalékpontos csökkentése, a helyi iparűzési adó feles kedvezménye) 760 milliárd forintos nagyságrendben csökken. A plusz juttatások közül a 13. havi nyugdíj (és a nyugdíjemelés) beépül a költségvetési kiadások közé hosszabb távon is, ezért hatalmas finanszírozási feszültség keletkezik a költségvetésben.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...