2023-as nyugdíjemelés: veszélyben több százezer nyugdíjas

2023-as nyugdíjemelés: veszélyben több százezer nyugdíjas

2022. 12. 18.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

2023. január 1-jétől 15%-kal kell emelni a nyugdíjakat. Sok vagy kevés ez az emelés? Ha a nyugdíjasok bevásárlásai szempontjából nézzük, akkor nagyon kevésnek látszik. Ha a január emelés mértékét év/év alapon vizsgáljuk, akkor nem ilyen drámai helyzet.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha december végéig teljesíti a Nők40 feltételeit vagy addig betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárát, és nem tudja, akkor jár-e jobban, ha idén vagy csak jövőre kéri a nyugdíját, vagy még később, vagy éppen visszamenőlegesen, akkor ide kattintva tegye föl nekem a kérdéseit, hogy azokat méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam - így akár több százezer forint előnyhöz juthat nyugdíjas élete során. 

 

A Portfolio gazdasági hírportálon megjelent elemző cikkem bevezetője:

December 13-án jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint 2023. január 1-jétől 15%-kal kell emelni a nyugdíjakat.

Sok vagy kevés ez az emelés?

Ha a nyugdíjasok bevásárlásai szempontjából nézzük, akkor nagyon kevésnek látszik. Az élelmiszerárak novemberben átlagosan 43,8%-kal nőttek, a háztartási energia 65,9%-kal drágult, a fogyasztói árak átlagos emelkedése 2021. novemberéhez képest 22,5%, a nyugdíjas fogasztói kosár szerint mért infláció ennél is magasabb, 25,2% volt.

Decemberben nyilván tovább romlik a helyzet, hiszen az általános inflációt is 25% fölé várják - egyebek között az üzemanyagok ársapkájának levétele miatt -, a nyugdíjas infláció pedig december végén 28% körül tetőzhet. A brutális pénzromlási ütem 2023-ban is csak nagyon lassan csillapodhat, elsősorban a bázishatás (az árakat jövőre az elszabadult idei árakhoz kell majd viszonyítani) és az uniós források remélt beáramlásának pozitív következményei miatt.

Ha a január emelés mértékét év/év alapon vizsgáljuk, akkor nem ilyen drámai helyzet, mert a jövő évi infláció mértékét pillanatnyilag 15-18% közötti értékekre várják, erről nyilatkozott az MNB elnöke is (a jegybank hivatalos inflációs előrejelzésének publikálása december 22-én várható). Ahogyan az idei összesen 14%-os nyugdíjemelés is többé-kevésbé fedezi a 2021. január-novemberhez 2022. január-november tényadatai szerint mért 14,1%-os nyugdíjas éves inflációt (decemberben már inkább kevésbé, a nyugdíjas éves infláció 15% fölé is emelkedhet az év végéig), a jövő januári 15%-os nyugdíjemelés is fedezheti a 2023-as nyugdíjas pénzromlást, ha figyelembe vesszük a valószínűleg jövőre is elkerülhetetlen évközi nyugdíjemelési korrekciókat.

Egyáltalán nem enyhül viszont a legszegényebb nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásokban részesülők helyzete, akiknek a juttatása nem haladja meg jövőre sem a 100 ezer forintot (legalább háromszázezer emberről van szó). Az ő számukra a 15%-os emelés semmilyen érdemi javulást nem képes hozni, és ha nem dönt a kormányzat ebben a rendkívüli helyzetben rendkívüli szolidaritási juttatásokról jövőre sem, akkor rendkívül veszélyes körülmények közé csúszhat  ez a háromszázezer idős, többnyire rossz egészségi állapotban és magányosan élő honfitársunk.

Miután jövőre valószínűleg nem teljesülhetnek a nyugdíjprémium feltételei, az arra szokásosan félretett több tízmilliárd forint költségvetési előirányzatból a legszegényebb rászoruló nyugdíjasokat (és nyugdíjszerű ellátásban részesülőket) lenne célszerű és méltányos támogatni.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el a Portfolio gazdasági hírportálon.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...