2023-as nyugdíj-kisokos

2023-as nyugdíj-kisokos

2023. 01. 12.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A nyugdíjakra vonatkozó idei legfontosabb tudnivalókat foglaltam össze a Karc FM Spájz című műsorában.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha 2023-ban teljesíti a Nők40 feltételeit vagy betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárát, és nem tudja, akkor jár-e jobban, ha 2023-ban vagy csak 2024-ben (esetleg még később) kéri a nyugdíját - vagy éppen 2022-re visszamenőlegesen -,  akkor a jobb oldalon fent található "Kérdése van?" ablakra kattintva tegye föl nekem a kérdéseit, hogy azokat méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam - így akár több százezer forint előnyhöz juthat nyugdíjas élete során. 

 

Nyugdíj-kisokos 2023-ban

 

A Karc FM Spájz című műsorának január 11-i adásában a nyugdíjra vonatkozó legfontosabb idei tudnivalókat foglaltam össze. 

 

Korhatár

A nyugdíjkorhatár nem változik, marad 65 év.  Így idén az 1958. január 1. és december 31. között született személyek töltik be a nyugdíjkorhatárukat. 2023-ban természetesen bármikor igényelheti a nyugdíját az is, aki már korábban teljesítette annak feltételeit.

Nők kedvezményes nyugdíja 

A nők kedvezményes nyugdíja feltételei nem változnak 2023-ban sem. Eszerint egy nő a 65 éves nyugdíjkorhatára előtt jövőre is csak akkor igényelhet nyugdíjat, ha megszerzett legalább 40 évi jogosító időt, azon belül pedig legalább 32 év, munkával szerzett szolgálati időt. Ez utóbbi feltétel 30 évre csökken, ha egy gyermeke súlyosan fogyatékosnak minősül. Az öt vagy több gyermekes édesanyák az ötödik gyermektől számítva egy-egy évvel, de összesen legfeljebb 7 évvel csökkenthetik a 32 év munkával szerzett szolgálati időre vonatkozó feltételt.

Nyugdíjmegállapítás

A 2023. január 1. és december 31. között megállapítandó nyugdíjak összegének számítása során új valorizációs szorzókat kell alkalmazni, amelyekről 2023. márciusában (legkésőbb április elején) jelenik majd meg kormányrendelet. E szorzók várhatóan 17-19%-kal magasabbak lesznek, mint a 2022-ben alkalmazott valorizációs szorzók voltak.

Nyugdíjemelés

2023. január 1-jétől a nyugdíjakat (és két tucatnyi egyéb ellátást) 15%-os mértékben emelték. A számlákra január 12-én meg is érkeztek az emelt összegű ellátások, a postás pedig a postai kézbesítési naptár szerint viszi ki a pénzt az érintettek számára.

13. havi nyugdíj, 13. havi ellátás

A 2023. február havi nyugdíjjal együtt utalják majd a 2023. januári, emelt összegű nyugdíj (vagy egyéb jogosító ellátás) 100%-ával megegyező összegű plusz juttatást 13. havi nyugdíjként vagy 13. havi ellátásként.

 

Nyugdíj melletti munkavégzés

A nyugdíj mellett bármilyen jogviszonyban folytatott keresőtevékenységgel szerzett kereset 2023-ban is járulékmentes (nem kell fizetni a nyugdíjasnak a jövőre is 18,5% mértékű társadalombiztosítási járulékot), viszont így a nyugdíj melletti munkavégzés jövőre sem jogosít nyugdíjnövelésre.  A nyugdíjas munkakavállaló keresete mentes a jövőre 13%-os mértéken maradó szociális hozzájárulási adó alól is, ezért a munkáltatók, foglalkoztatók érdekében is áll a nyugdíjas munkaerő alkalmazása, megbízása.

A nyugdíj - a korbetöltött öregségi nyugdíj és a nők kedvezményes nyugdíja - mellett folytatott keresőtevékenységgel szerzett keresetet 2023-ban sem korlátozza semmi.

A nyugdíj mellett közalkalmazotti és bármely egyéb közszférás jogviszonyban folytatott keresőtevékenység esetén 2023-ban változatlanul szünetel a nyugdíj az érintett közszférás jogviszony fennállásának tartamára - ideiglenesen, 2023. augusztus 31-éig kivéve azon közalkalmazottak nyugdíját, akik szociális, gyermekvédelmi, gyermekellátási, közoktatási vagy szakképzési területen dolgoznak a nyugdíjuk mellett.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozó nyugdíjas orvosok, ápolók esetén 2023-ban is fennmarad a nyugdíjpótló jövedelemkiegészítés rendszere.

Egyéb ellátások melletti munkavégzés

A rokkantsági és a rehabilitációs ellátás mellett folytatott munkavégzésnek 2023-ban nincs semmilyen - sem időbeni, sem kereseti - korlátozása, sem a versenyszférában, sem a közszférában.

A korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a táncművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék és a bányászok egészségkárosodási járadéka mellett végzett munkával szerzett keresetre továbbra is vonatkozik a minimálbér 18-szorosával egyező összegű éves keretösszeg korlátozása (a 2023. évi éves keretösszeg 18 x 232.000 = 4.176.000 forint).

A korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a táncművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék és a bányászok egészségkárosodási járadéka mellett közalkalmazotti és bármely egyéb közszférás jogviszonyban folytatott keresőtevékenység esetén 2023-ban változatlanul szünetelnek ezek az ellátások az érintett közszférás jogviszony fennállásának tartamára, ideiglenesen, 2023. augusztus 31-éig kivéve azon közalkalmazottak fenti ellátását, akik szociális, gyermekvédelmi, gyermekellátási, közoktatási vagy szakképzési területen dolgoznak az ellátásuk mellett.

 

Méltányossági lehetőségek

Méltányossági nyugdíjemelés akkor állapítható meg, ha a folyósított nyugellátás és a nyugdíjas számára esetlegesen folyósított egyéb rendszeres pénzellátás - ide nem értve az időskorúak járadékát - együttes havi összege nem haladja meg a 120.000 forintot. A kivételes nyugellátás-emelés összege nem haladhatja meg a 8000 forintot, de nem lehet kevesebb 3000 forintnál.

Egyszeri segély akkor engedélyezhető, ha a kérelmező havi jövedelme nem haladja meg 

- a 100.000 forintot, ha a kérelmező közeli hozzátartozójával közös háztartásban él, illetve 

- a 120.000 forintot egyéb esetekben.

Az egyszeri segély összege nem lehet kevesebb 15.000 forintnál, de nem haladhatja meg az 50.000 forintot.

Rendkívüli méltányosság

A Központ (Államkincstár) rendkívül indokolt esetben a feltételek hiányában is engedélyezheti 

- a nyugellátás méltányosságból történő emelését azzal, hogy nem engedélyezhető emelés, ha a nyugellátás és az egyéb rendszeres pénzellátás havi összege meghaladja a 140.000 forintot,

- az egyszeri segély méltányosságból történő kifizetését azzal, hogy az engedélyezett segély összege nem haladhatja meg a 100.000 forintot.


Az adást az alábbi képre kattintva hallgathatja meg (az 1. rész 41.15 percétől indul a velem folytatott beszélgetés).

A 2023. évi főbb nyugdíj-tudnivalókról a Rákosmente TV-nek is nyilatkoztam, a beszélgetést az alábbi képre kattintva hallgathatja meg. 

(A velem folytatott beszélgetés a 2023-01-13-i videó-fájl 12. percétől indul.)

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...