Magyarországon nincs realitása a nyugdíjkorhatár emelésének

Magyarországon nincs realitása a nyugdíjkorhatár emelésének

2023. 08. 28.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A kormány az Európai Unió részére benyújtandó nyugdíjreform javaslatában szerepelhet a nyugdíjkorhatár további emelésének vizsgálata. A nyugdíjreform várhatóan 2025-ben lépne életbe.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával, a nők kedvezményes nyugdíjával, a nyugdíjigénylés időzítésével, a nyugdíjak megállapításával, számításával, vagy a nyugdíjak emelésével kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A várható nyugdíjreform és annak kapcsán a nyugdíjkorhatáár esetleges emelése forró témájában nyilatkoztam az InfoRádió részére, amelyet az Infostart augusztus 28-án részletesen ismertet.

Részlet a leiratból:

"Ha a költségvetésből indulunk ki, akkor jövőre 6019 milliárd forint lesz a terv szerint, ami messze a legnagyobb kiadási tétel az állami költségvetésben" – válaszolta az InfoRádióban Farkas András nyugdíjszakértő arra a kérdésre, hogy egy évben mennyit kell a kormánynak nyugdíjakra költeni.

A nyugdíjköltségvetés idén is meghaladja az 5500 milliárd forintot, és ebben még nincs benne a novemberben várhatóan esedékes kiegészítő nyugdíjemelés költségvetési igénye. Hozzátette: egy százalékpontnyi nyugdíjemelés idén nagyjából 55 milliárd forintba kerül, jövőre ez megközelíti a 60 milliárd forintot.

"Óriási összegekről van szó, és ezért is érzékeny mind a kormányzat, mint a lakosság arra, hogy miként alakul például a nyugdíjkorhatár. Az egyik legfontosabb szabályozó eszköz az állam kezében, hogy mikortól engedi el az embereket nyugdíjba, illetőleg meddig próbálja őket a munkaerőpiacon tartani" – jelentette ki Farkas András.

Kiemelte: a munkaerőpiacon tartás lényege, hogy az adott személy munkája során járulékfizető, és későn veszi majd igénybe a nyugdíjat. A nyugdíjkorhatárt ugyanakkor "nem lehet az egekbe kitolni", hiszen a várható élettartamoktól erősen függ, és méltánytalan lenne olyan magasra emelni, hogy a nyugdíjas éveknek ne legyen értelme.

Ide kattintva a teljes leiratot elolvashatja és a beszélgetést meghallgathatja.

 

 

Az InfoRádiónak adott nyilatkozatomat szemlézi a Portfolio gazdasági portál is, ezt ide kattintva olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...