Gondolatok az Idősek Világnapja kapcsán

Gondolatok az Idősek Világnapja kapcsán

2018. 10. 03.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A 60 évesnél idősebb emberek száma negyedszázad alatt megduplázódott, ma 965 millióan vannak, de 2030-ra már 1,4 milliárdan lesznek. Magyarországon a 65 évesnél idősebbek aránya most közel 19%, 2030-ra már 24% lesz. Hová vezet a társadalmak elöregedése?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Az ENSZ Közgyűlés döntése alapján 1991 óta minden év október elsején ünnepeljük az idősek világnapját. E jeles nap alkalmával érdemes fölidéznünk, hogy a népesség nagysága és kormegoszlása leginkább a mortalitás (halálozási arányszám) és a fertilitás (termékenységi arányszám) alakulásának függvénye.

A mortalitás szerencsére csodálatos ütemben javul (ezer éve egy csecsemő 25 életévre számított, száz éve 46 évre, ma egy kisfiú Magyarországon is 72 évre, egy kislány 79 évre – és az előrejelzések szerint későbbi nemzedékek elérhetik a 90-100 éves átlagos várható élettartamot is).

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el!

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...