Átfogóbb nyugdíjreformra lenne szükség

Átfogóbb nyugdíjreformra lenne szükség

2021. 06. 09.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Nem ösztönzi a gyerekvállalást az ellátáshoz kötés, mivel túl messze van ahhoz a nyugdíjkorhatár, hogy érdemben befolyásolja ezt a döntést. Egy ilyen rendszer diszkriminatív lenne azokkal szemben, akik nem tudnak gyereket vállalni.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjával, annak megállapításával, az igénylés optimalizálásával, a nyugdíj összegének lehetséges növelésével kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

A Világgazdaság megkérdezte az én véleményemet is a gyermekszámfüggő nyugdíjrendszerre tett új javaslat kapcsán. Részlet a cikkből:

"Nem értek egyet azzal, hogy gyerekvállaláshoz kössék a nyugdíjakat. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy továbbra is az élőmunkát terheli az ellátás költsége. Valamennyire ugyan kitolható a jelenlegi rendszer fenntarthatósága, de hosszú távon a gyerekvállaláshoz kötés sem oldja meg a problémát, a felosztó-kirovó rendszer finanszírozhatatlan marad. Farkas András hozzáfűzte: a rendszer fenntarthatatlanságát az okozza, hogy túl kevés nő van ahhoz, hogy a jelenlegi 1,55-os reprodukciós ráta mellett elegendő járulékot fizessenek be a dolgozók évtizedes távlatban. 

Nemzetközi gyakorlat a nyugdíjjogosultság megosztása a gyerek melletti otthon maradás idejére. Ilyenkor a szolgálati időt mindkét félnél figyelembe veszik, a jövedelmet pedig megosztják közöttük, ami kiegyensúlyozza a kieső szolgálati időt. Jellemzően hét évet oszthatnak meg – mutatott rá Farkas András.

A magyarországi nyugdíjrendszer akkor lehetne hosszú távon fenntartható, ha felülvizsgálnák a felosztó-kirovó rendszert, meghatároznának egy alapnyugdíjat, amely biztosítaná a megélhetést. Ezt egyre több országban alkalmazzák. A fejlett rendszerek része a foglalkoztatói nyugdíjpillér, amely Magyarországon is sokkal fenntarthatóbbá tenné a rendszert.

Farkas András felhívta a figyelmet: a robotizáció miatt a következő 30-40 évben megváltozhat a munka jellege, ezért várhatóan a fogyasztási adókból kell finanszírozni a nyugdíjakat."


"Nagyok a nemek közti eltérések

Jelenleg több elem támogatja a nők nyugdíját, ilyen például a Nők 40 program, amely levonások nélkül vehető igénybe. Nyolc év gyereknevelés beleszámít a szolgálati időbe, ahogyan a gyes, a gyed és a gyet is, az átlagkereset csökkenése nélkül. Ugyanakkor a nők átlagos járadéka lényegesen alacsonyabb – sorolta a nemek közötti eltéréseket Farkas András. A nők átlagosan 21 évet töltenek el nyugdíjasként, míg a férfiak 14-et. Ez az ellátás egyenlőségének irányába mutat, hiszen a férfiak járadéka jellemzően magasabb. A nők ellátása átlagosan 72 hónappal hosszabb, és az özvegyi nyugdíjat is többnyire ők kapják."


A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el a vg.hu portálon.

A Világgazdaság cikkét ismerteti a Napi.hu is, amelynek összefoglalója IDE KATTINTVA olvasható.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...