Kinek, mikor, miért, hogyan, meddig, milyen összegben, hányszor jár az özvegyi nyugdíj?

Kinek, mikor, miért, hogyan, meddig, milyen összegben, hányszor jár az özvegyi nyugdíj?

2020. 10. 20.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Mikor, kinek, mennyi ideig, milyen összegben jár az ideiglenes özvegyi nyugdíj? Mit jelent az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnése utáni feléledés? Milyen jogcímeken éledhet fel az özvegyi nyugdíj? Megszűnhet-e, feléledhet-e újra az özvegyi nyugdíj?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése lenne az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban, akkor azt IDE KATTINTVA fölteheti, hogy méltányos díj ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Az özvegyi nyugdíj az elhunyt nyugdíjas, illetve nyugdíjban nem részesülő, de nyugdíjjogosultságot szerzett elhunyt személy házastársának, meghatározott feltételek mellett élettársának, valamint elvált házastársának járó hozzátartozói nyugellátás.

Az özvegyi nyugdíj sajátossága, hogy a jogosultsági feltételeknek az elhunyt jogszerző és az özvegyi nyugdíjat igénylő részéről egyaránt teljesülniük kell.

Az elhunyt jogszerzőre előírt feltétel, hogy a halál időpontjában saját jogú nyugellátásban részesüljön vagy a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idővel rendelkezzék. Az özvegyre előírt feltétel, hogy házastárs vagy élettárs legyen, és teljesítse az ezzel kapcsolatos törvényi előírásokat.

Az özvegyi nyugdíj kapcsán három különböző szakaszt kell megkülönböztetni:

1) ideiglenes özvegyi nyugdíj,

2) az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően feléledő "rendes" özvegyi nyugdíj,

3) a "rendes" özvegyi nyugdíj megszűnését követően feléledő "megint rendes" özvegyi nyugdíj.

Az özvegyi nyugdíj bonyolult szabályozásának részleteiről beszéltem a Karc FM rádió Kortalan című műsorában Petz Margó szerkesztő-műsorvezető vendégeként.

Az adást IDE KATTINTVA hallgathatja meg.

 

Ha még nem tette volna meg, IDE KATTINTVA föliratkozhat a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő minden fontos fejleményről!

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...