50 ezer forintra nő az árvaellátás minimális összege 2022. január 1-jétől

50 ezer forintra nő az árvaellátás minimális összege 2022. január 1-jétől

2021. 04. 17.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

2022. január 1-jétől több mint duplájára, 50 ezer forintra nő az árvaellátás minimuma.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van az árvaellátással vagy az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

50 ezer forintra nő az árvaellátás minimális összege

2022. január 1-jétől

 

A sajtó híradása szerint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy 2022. január 1-jétől több mint duplájára, 50 ezer forintra nő az árvaellátás minimuma, egyúttal azt is közölte, hogy Magyarországon 55 ezer árva vagy félárva gyermek jogosult árvaellátásra, amelynek átlagos összege jelenleg havonta 41 ezer forint. A jogosultak közül 42 ezer jogosult - az összes árva 76 százaléka - kap havi 50 ezer forintnál kisebb árvaellátást.

A bejelentés örvendetes minden árva számára, akinek 50 ezer forintnál kisebb ellátás jut, de sokkal örvendetesebb lenne, ha jövőre nem csak az árvaellátás minimumát, hanem a nyugellátás minimumát is emelné a kormányzat. 

Ez utóbbinak elsősorban nem a nyugdíjasok örülnének (közülük csak néhány ezres nagyságrendben érintettek, ők is jellemzően azért, mert nem csak Magyarországon szereztek nyugdíjjogosultságot), hanem azok a szociális, családvédelmi, gyermeknevelési és hasonló ellátásokban  részesülő százezrek, akiknek a juttatását a 14. éve változatlan összegű, havi 28.500 forintos nyugdíjminimum különböző százalékos mértékeiben állapították meg. (Ennek részleteiről ajánlom ezt az összefoglalómat.) 

Az árvaellátás előre bejelentett emelésével mindenesetre nem vállalja túl magát az állam, hiszen a Nyugdíjbiztosítási Alap 2021. évi 3.915 milliárd forintos költségvetésében az árvaellátásra mindössze 28,5 milliárd forint, a kassza 0,7%-a jut. 

Az árvaellátás egyébként gyermekenként annak a nyugdíjnak a harminc százaléka, ami az elhunyt szülőt az elhalálozása időpontjában öregségi nyugdíjként megillette (ha már nyugdíjas volt), vagy megillette volna (ha még nem volt nyugdíjas).

E tényleges vagy elméleti nyugdíj hatvan százaléka jár árvaellátásként annak a gyermeknek, akinek mindkét szülője elhunyt, vagy akinek életben lévő szülője megváltozott munkaképességű (legfeljebb 50%-os egészségi állapottal).

Ha a gyermek mindkét szülője után jogosult az árvaellátásra, azt az árvaellátást kell folyósítani, amelynek összege számára előnyösebb. Vagyis mindkét szülő után külön-külön árvaellátást nem vehet föl, csak a magasabb összegű árvaellátást.

Az árvaellátás szabályozásának részleteiről ajánlom ezt az összefoglalómat.

Az árvaellátás minimális összege a nyugdíjtörvény végrehajtási rendelete szerint 2021-ben változatlanul havi 24.250 Ft.

2008. január 1. óta (!) nem nőtt az árvaellátás minimális összege (ahogyan a teljes nyugdíj minimális összege sem). 

Ez a 24.250 forintos árvaellátási minimumösszeg emelkedik a bejelentés szerint 50.000 forintra 2022. január 1-jétől. 

A nyugdíjminimum emeléséről továbbra sincs hír.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...