Száguld az infláció: a 14. havi nyugdíj sem kizárt

Száguld az infláció: a 14. havi nyugdíj sem kizárt

2022. 03. 27.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Ha júniusban, majd novemberben összesen legalább 5 százalékos rendkívüli emelés követné idén a januári 5 százalékos nyugdíjemelést, akkor az lényegében olyan lenne, mintha 14. havi nyugdíjat is kapnának 2022-ben az idősek.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíjával, a nyugdíjemeléssel vagy a nyugdíj egyéb növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A HR Portál, majd annak nyomán a Hírklikk azt emeli ki az ATV Startban velem folytatott beszélgetésből, hogy ha összesen legalább 5 százalékos pótlólagos emelés követné idén két részletben - júniusban, majd novemberben - a januári nyugdíjemelést, az lényegében olyan lenne, mintha 14. havi nyugdíjat kapnának az idősek.

E kijelentésem magyarázata:

A 13. havi nyugdíj 371 milliárd forint többletjövedelmet jelent idén a nyugdíjasoknak, ami éves hatását tekintve 8,3 százalékos nyugdíjemeléssel ér fel.

Ezzel szemben a januári 5 százalékos nyugdíjemelés 200 milliárd forintos többletjövedelmet juttatott a nyugdíjasoknak, így ha a júniusi, majd a novemberi nyugdíjemelés fedezné az MNB inflációs előrejelzésének felső határát elérő, azaz 9,8 százalékos éves inflációnak a januári nyugdíjemeléssel nem fedezett 4,8 százalékos részét, (vagyis a két rendkívüli emelési korrekcióval további 4,8 százalékkal növekednének a nyugdíjak), akkor idén nyugdíjemelésre összesen 392 milliárd forintot fordítana az állam, vagyis többet, mint amennyibe a 13. havi nyugdíj került.

Ezért állítom, hogy ez esetben egy 14. havi nyugdíj összegével nő a nyugdíjasok jövedelme.

Ha a januári, júniusi és novemberi nyugdíjemelések során a nyugdíjak összesen 9,8 százalékkal nőnének, akkor a 13. havi nyugdíj 8,3 százalékos emeléssel egyenértékű hatását ehhez hozzáadva a nyugdíjasok jövedelmi helyzete 2022-ben 18,1 százalékkal nőne.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...