Nyugdíjinfók a karanténból - a katások nyugdíjvárományáról

Nyugdíjinfók a karanténból - a katások nyugdíjvárományáról

2020. 05. 05.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Kettős veszedelem fenyegeti a havi 50 ezer forint tételes adót fizető főállású katásokat. Egyrészt nagyon alacsony a nyugdíjmegállapítás során figyelembe vehető járulékalapjuk, másrészt arányosítani kell a szolgálati idejüket a nyugdíjszámításhoz.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíjjogosultságával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Kettős veszedelem fenyegeti a havi 50 ezer forint tételes adót fizető főállású katásokat.

Egyrészt nagyon alacsony a nyugdíjmegállapítás során figyelembe vehető (a kata törvényben évente meghatározott) járulékalapjuk. 

Másrészt pontosan az alacsony járulékalap miatt arányosítani kell a nyugdíjszámítás során figyelembe vehető szolgálati idejüket a járulékalap/minimálbér arányában.

Ezt a kettős veszedelmet vagy a nyugdíj-előtakarékosság révén, vagy úgy tudják kezelni, hogy áttérnek a 75 ezer forint tételes adó fizetésére, de ezt inkább a nyugdíj előtti tíz évben érdemes megfontolni.

 

 

A nyugdíjszámítás során arányosítani kell a katás szolgálati időt
A katás járulékalap nagyon alacsony
K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...