Nyugdíj: egyre drámaibb a helyzet. Mire számíthatunk idén?

Nyugdíj: egyre drámaibb a helyzet. Mire számíthatunk idén?

2022. 04. 28.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Forbes: "A januári 5% emelés 200 milliárd forintba, a 13. havi nyugdíj 370 milliárd forintba került. Ezt a kontót pumpálhatják még 200 milliárddal feljebb az év közben érkező utólagos korrekciók Farkas András nyugdíjszakértő kalkulációi szerint."

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése lenne a leendő vagy már meglévő nyugdíjával, a nyugdíjemeléssel vagy a nyugdíj növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Részletek a Forbes cikkéből:

"A nagy szám: 770 milliárd forint

Ennyit költhet idén pluszban a nyugdíjasok helyzetének megsegítésére az ötödik-Orbán kormány (ennek egy részét az előző kormányzati ciklusukban lépték meg). A januári 5 százalékos emelés 200 milliárd forintba, a 13. havi nyugdíj 370 milliárd forintba került. Ezt a kontót pumpálhatja még 200 milliárddal feljebb az év közben, várhatóan kétszer érkező utólagos korrekció Farkas András nyugdíjszakértő kalkulációi szerint.

Merthogy korrigálni biztosan kell, ugyanis egyre inkább elszalad az előzetes becslésektől (és az ez alapján meghatározott januári emeléstől) a tényleges inflációs növekedés, ami év végéig csak súlyosbodhat.

Márciusban már 8,5 százalékkal növekedtek átlagosan a fogyasztói árak az előző évben megfigyelt adatokhoz képest. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzése szerint éves szinten a nyugat-európai államokhoz képest jóval magasabb, 10,3 százalékkal számol Magyarország esetében, de az ársapkák-árstopok által végtelenségig nem fékezhető adatok a pesszimistább előrejelzések szerint akár 13-14 százalékig is futhatnak. A Magyar Nemzeti Bank szerint is nagyon nehéz év vár a magyarokra.

Az infláció ralizásának hatása természetesen a nyugdíjösszegeket is érinti, sőt: a nyugdíjasok fogyasztói csoportja sokkal inkább megérzi az árak növekedésének hatását. Ezt a 13. havi nyugdíj sem tompítja túlzottan, továbbá a törvényi előírás szerint az efféle „kiegészítő” juttatásokat az inflációs kiigazítások számításakor nem szabad figyelembe venni. A kormány már beígérte a várható emeléseket: júniusban és novemberben érkezhetnek a korrekciók.

Júniusban az eddig megfigyelt 8,5 százalékos infláció miatt 3,5 százalékkal emelhet a kormány. Ez a 161 ezer forintos átlagnyugdíjat 166 640 forintra, éves szinten 67 ezer forinttal növelheti. Az emelés 140 milliárdos terhet róhat a költségvetésre. (A kormányzat időközben április 28-án közölte, hogy 3,9%-kal emelik a nyugdíjakat júliustól, ez 156 milliárd forintba kerül.)


Novemberben jöhet az idei harmadik lépcső. Ekkor már jobban láthatjuk, hova érkezik az éves inflációs mutató. Akár 2-3 százalékos kiegészítő növelésre is szükség lehet, de ha maradunk az IMF áprilisi előrejelzésével, akkor 1,5 százalékkal emelheti a nyugdíjakat a kormány. Ezzel 169 140 forintra nőhet az átlagnyugdíj, ami évi plusz 30 ezer forintot jelent, a kormány költését pedig további 60 milliárddal növeli."

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el. 

 

 

Fotó: Unsplash
K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...