Nyílt levél a Központi Statisztikai Hivatalnak

Nyílt levél a Központi Statisztikai Hivatalnak

2020. 09. 11.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A KSH augusztusi inflációs gyorstájékoztatójából hiányzik egy sor, amely 2,6 millió ember ellátását befolyásolja.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Tisztelt Központi Statisztikai Hivatal!

A fogyasztói árakról szóló, minden év szeptember első harmadában közzétett augusztusi gyorstájékozatójukat javaslom a jövő évtől egy sorral kiegészíteni az esetleges novemberi nyugdíjemelési korrekció módjának és mértékének egyértelmű eldöntéséhez:

2021. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest:
1. A fogyasztói árak átlagosan x %-kal nőttek.
2. A nyugdíjas fogyasztói árak átlagosan y %-kal nőttek.

 

A nyugdíjtörvény szerint ugyanis ha a január-augusztus között mért tényadatokra alapozott várható nyugdíjas infláció (a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint mért áremelkedés) éves mértéke magasabb lenne, mint az ugyanebben az időszakban mért általános fogyasztóiár-növekedés mértéke, akkor a kompenzációt a magasabb mértékű nyugdíjas infláció szerint kell végrehajtani, feltéve, hogy bármelyik index meghaladja a tárgyév januárjában végrehajtott rendszeres (inflációs) nyugdíjemelés mértékét.

Az év első nyolc hónapjára alapozott nyugdíjas fogyasztóiár-növekedés mértékét azonban a gyorstájékoztatójuk nem tartalmazza, noha ettől függhet közel kétmillió hatszázezer ember ellátásának tárgyévi alakulása mind a végrehajtás módját (egyösszegű kompenzáció vagy visszamenőleges emelés), mind a korrekció mértékét illetően.

Az augusztusi inflációs gyorstájékoztatójuk jelenleg a nyugdíjasok szempontjából két fontos adatot tartalmaz, de a nyugdíjkorrekcó szempontjából kulcsfontosságú harmadik adatot nem tartalmazza.

Amit e szempontból tartalmaz a gyorstájékoztató:

- az általános fogyasztóiár-növekedés mértéke január-augusztusban az előző év azonos időszakához képest,

- a nyugdíjas fogyasztóiár-index augusztusi mértéke az előző év augusztusához képest.

NEM TARTALMAZZA VISZONT A NYUGDÍJAS FOGYASZTÓIÁR-INDEX NÖVEKEDÉSÉNEK JANUÁR-AUGUSZTUSBAN MÉRT MÉRTÉKÉT AZ ELŐZŐ ÉV AZONOS IDŐSZAKÁHOZ KÉPEST.

Idén a gyorstájékoztató közli:

- az általános fogyasztóiár-növekedés mértéke 2020. január-augusztusban az előző év azonos időszakához képest 3,5% volt,

- a nyugdíjas fogyasztóiár-index 2020. augusztusban 104,3% volt 2019. augusztusához képest.

NEM KÖZLI VISZONT, HOGY  A NYUGDÍJAS FOGYASZTÓIÁR-NÖVEKEDÉS MÉRTÉKE 2020. JANUÁR-AUGUSZTUSBAN AZ ELŐZŐ ÉV AZONOS IDŐSZAKÁHOZ KÉPEST 4% VOLT. 

Ezt az adatot csak sorozatos újságírói érdeklődésre adták ki, és a mai napig nem lelhető föl a KSH honlapján.

Éppen az idei helyzet bizonyítja, hogy a novemberi nyugdíjkorrekció miatt létfontosságú minden érintett nyugdíjas és ellátott számára, hogy megismerje a novemberben várható nyugdíjkorrekció módját és mértékét, amelyet két adat dönt el:

- egyrészt az általános fogyasztói kosár,

- másrészt a nyugdíjas fogyasztói kosár

szerint mért január-augusztusi tényinfláció, hiszen ha ezek közül bármelyik meghaladja a januári nyugdíjemelés mértékét (amely idén 2,8% volt), akkor a novemberi emelési korrekciót a magasabb értéket mutató index szerint kell végrehajtani.

Idén az ebben az időszakban mért általános fogyasztóiár-növekedés 3,5%, viszont a nyugdíjas fogyasztóiár-növekedés 4%, vagyis  a nyugdíjas infláció a magasabb, ezért az emelést a 4% figyelembe vételével kell korrigálni - de pont ezt a 4%-ot nem tartalmazza a gyorstájékoztató.

Tartalmazza viszont az előző év augusztusához mért nyugdíjas inflációt (amely idén 4,3%), ami a nyugdíjkorrekció szempontjából érdektelen adat.

Őszintén remélem, hogy a jövő augusztusi inflációs gyorstájékoztató már a javasolt kiegészítő adattal jelenik meg.

Tisztelettel,

Dr.Farkas András

NyugdíjGuru News

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...