Mindenképpen szükség lesz évközi korrekciós nyugdíjemelésre

Mindenképpen szükség lesz évközi korrekciós nyugdíjemelésre

2022. 03. 09.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A 2022. januári 5%-os nyugdíjemelés biztosan nem fedezi a fogyasztói árak idei emelkedését, ami ráadásul veszedelmesen fölgyorsulhat a következő hónapokban, elsősorban a háború okozta drámai energiaár-emelkedés és élelmiszerimport-akadályok miatt.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjemeléssel, a nyugdíjkorrekcióval, a nyugdíjszámítással, a nyugdíj optimális időzítésével kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Mindenképpen szükség lesz évközi korrekciós nyugdíjemelésre

 

A KSH 2022. március 9-én közzétett inflációs gyorstájékoztatója szerint 2022. februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3%-kal meghaladták az egy évvel korábbit. Utoljára 2007. augusztusban volt ilyen magas az infláció. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.

12 hónap alatt, 2021. februárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 11,3%-kal nőtt, ezen belül

- a margariné 25,8,

- a kenyéré 25,0,

- a száraztésztáé 22,1,

- a baromfihúsé 19,2,

- a sajté 17,9,

- a péksüteményeké 17,8,

- a liszté 17,6,

- a vajé 16,3,

- a tejtermékeké 15,5%-kal emelkedett. 

2022. január–februárban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 8,1, a nyugdíjas háztartások körében 7,6%-kal emelkedtek.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index 2022. februárjában 2021. februárjához képest 107,8% volt.

A fenti adatok tükrében a 2022. januári 5%-os nyugdíjemelés biztosan nem fedezi a fogyasztói árak idei emelkedését, ami ráadásul veszedelmesen fölgyorsulhat a következő hónapokban, elsősorban a háború okozta drámai energiaár-emelkedés és élelmiszerimport-akadályok miatt.

A gáz és az üzemanyagok drámai gyorsaságú áremelkedése - amit a kormányzat árbefagyasztásai csak ideig-óráig képesek fékezni - a nyugdíjas kosár legtöbb összetevőjének árát az egekbe repítheti. Igaz ugyan, hogy a 13. havi nyugdíj egész évre szétterített hatása egyenértékű egy plusz 8 százalékos nyugdíjemeléssel, csakhogy az így számítható összesen 13%-os nyugdíjas vásárlóerő növekedés sem lesz képes ellensúlyozni az elszabaduló inflációs hatásokat. 

Elegendő megnézni az élelmiszerárakat (amelyekben a háborús hatások még nem is tükröződnek), hogy belássuk: a nyugdíjak vásárlóereje nem tartható fenn még 13%-os növekedéssel és a kormányzati hatósági árbefagyasztás hatásaival számolva sem.

A nyugdíjtörvény szerint novemberben kiegészítő nyugdíjemelésre van szükség, ha a januári nyugdíjemelés mértékét az adott év első nyolc hónapja tényadatai alapján számított éves infláció mértéke meghaladná.

A megszaladó infláció miatt azonban nem várhat a korrekció novemberig, hiszen addig a nyugdíjasok a békeévekben megszokottnál sokkal nagyobb mértékben kényszerhiteleznék a magyar államot. 

Amint tavaly júniusban, úgy idén júniusban is szükség lehet egy rendkívüli emelési korrekcióra, különösen akkor, ha az infláció a borúlátó elemzői várakozásoknak megfelelően két számjegyűre gyorsulna a tavaszi hónapokban. 

Ezt a posztomat részletesen ismerteti a Napi.hu hírportál, az "Elszálltak az árak, mi lesz a nyugdíjasokkal?" címmel megjelent cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...