Fontos döntést kell meghozniuk azoknak, akik mostanában mennének nyugdíjba

Fontos döntést kell meghozniuk azoknak, akik mostanában mennének nyugdíjba

2022. 04. 20.

A 2021 végén megállapított nyugdíjak összegét nem csak a 2022. januári 5 százalékos emelés, hanem a magas infláció miatt a júniusban és novemberben is várható két rendkívüli korrekciós emelés is növelheti, miközben a 13. havi nyugdíj is járt idén.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha kérdése lenne a nyugdíjvárományával, a nyugdíj számításával, a nyugdíjemeléssel vagy a nyugdíj növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A 24.hu portál részletesen ismerteti az arról szóló posztomat, hogy milyen nyugdíjmegállapítási kezdőnappal jár jobban a nyugdíjigénylő 2021 és 2022 fordulóján. Részlet a cikkből:

"Mostanában nem kérdés az, hogy ha valaki a nyugdíjazását kéri, akkor december 31-gyel, vagy január 1-gyel kérje-e a nyugdíja megállapítását, ha jobban akar járni – az ütemesen emelkedő fizetések miatt minél később kéri, annál több lehet az ellátása. A nyugdíj kiszámításánál alapul vett 2022-ben alkalmazandó valorizációs szorzók például 8,7 százalékkal magasabbak, mint a 2021-es szorzók voltak, emiatt az idei nyugdíjmegállapítási kezdőnap célszerűbbnek látszik. A 2021. év végén megállapított nyugdíjak összegét viszont nem csak a 2022. januári 5 százalékos emelés, hanem a magas infláció miatt a júniusban és novemberben is várható két rendkívüli korrekciós emelés is növelheti, ezért a nyugdíjemelés az év során összesen akár 10 százalékos is lehet.

Mint Farkas András nyugdíjszakértő cikkében kifejtette, nyugdíjmegállapítás szempontjából most rendkívüli év van, a két évközi nyugdíjemelés mellett ott a 13. havi nyugdíj, és nem kizárt, hogy lesz prémium is – ezekből pedig nem részesülhet még, aki az idei nyugdíjmegállapítást kéri. Ezért a nyugdíjszakértő szerint fennáll most annak valószínűsége, hogy a 2021. december 31-i megállapítási kezdőnappal jobban járhat az érintett friss nyugdíjas, mint ha 2022. január 1-jétől igényelné a nyugdíját."

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.


Az összefoglalómat a Napi.hu hírportál is részletesen ismerteti, ezt ide kattintva olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...