Fontos döntést kell meghozniuk azoknak, akik mostanában mennének nyugdíjba

Fontos döntést kell meghozniuk azoknak, akik mostanában mennének nyugdíjba

2022. 04. 20.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A 2021 végén megállapított nyugdíjak összegét nem csak a 2022. januári 5 százalékos emelés, hanem a magas infláció miatt a júniusban és novemberben is várható két rendkívüli korrekciós emelés is növelheti, miközben a 13. havi nyugdíj is járt idén.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha kérdése lenne a nyugdíjvárományával, a nyugdíj számításával, a nyugdíjemeléssel vagy a nyugdíj növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A 24.hu portál részletesen ismerteti az arról szóló posztomat, hogy milyen nyugdíjmegállapítási kezdőnappal jár jobban a nyugdíjigénylő 2021 és 2022 fordulóján. Részlet a cikkből:

"Mostanában nem kérdés az, hogy ha valaki a nyugdíjazását kéri, akkor december 31-gyel, vagy január 1-gyel kérje-e a nyugdíja megállapítását, ha jobban akar járni – az ütemesen emelkedő fizetések miatt minél később kéri, annál több lehet az ellátása. A nyugdíj kiszámításánál alapul vett 2022-ben alkalmazandó valorizációs szorzók például 8,7 százalékkal magasabbak, mint a 2021-es szorzók voltak, emiatt az idei nyugdíjmegállapítási kezdőnap célszerűbbnek látszik. A 2021. év végén megállapított nyugdíjak összegét viszont nem csak a 2022. januári 5 százalékos emelés, hanem a magas infláció miatt a júniusban és novemberben is várható két rendkívüli korrekciós emelés is növelheti, ezért a nyugdíjemelés az év során összesen akár 10 százalékos is lehet.

Mint Farkas András nyugdíjszakértő cikkében kifejtette, nyugdíjmegállapítás szempontjából most rendkívüli év van, a két évközi nyugdíjemelés mellett ott a 13. havi nyugdíj, és nem kizárt, hogy lesz prémium is – ezekből pedig nem részesülhet még, aki az idei nyugdíjmegállapítást kéri. Ezért a nyugdíjszakértő szerint fennáll most annak valószínűsége, hogy a 2021. december 31-i megállapítási kezdőnappal jobban járhat az érintett friss nyugdíjas, mint ha 2022. január 1-jétől igényelné a nyugdíját."

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.


Az összefoglalómat a Napi.hu hírportál is részletesen ismerteti, ezt ide kattintva olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...