Bréking! 80 ezer forint is lehet a novemberi nyugdíjprémium!

Bréking! 80 ezer forint is lehet a novemberi nyugdíjprémium!

2021. 08. 17.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Idén novemberben akár nyolcvanezer forint is lehet a nyugdíjprémium az új GDP-adat tükrében.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjával, annak megállapításával, növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

Akár 80 ezer forint is lehet az idei nyugdíjprémium összege!

 

A hazai gazdaság 2021. második negyedévében (az előző évi pandémiás, nagyon alacsony bázishoz képest) 17,7 százalékkal növekedett. (Spanyolország és Franciaország után a magyar GDP növekedett a legnagyobb mértékben.)

Ez kifejezetten örvendetes hír a nyugdíjasok számára, hiszen a nyugdíjprémium mértéke attól függ, hogy a GDP éves növekedése mennyivel haladja meg a 3,5 százalékot.

Az évközben módosított költségvetési törvény szerint 2021-ben a GDP tervezett növekedése 4,3%. Ha ez a GDP-előrejelzés valósulna meg, akkor 2021. novemberében a nyugdíjprémium maximális mértéke 16 ezer forint lehetne (a nyugdíjprémium számítása során a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell megszorozni a tényleges GDP-növekedés és a 3,5%-os törvényi növekedési küszöbérték különbségével, vagyis a törvény szerint a szorzó mértéke 0,8 lehetne). Ezt az összege kaphatja majd minden olyan jogosult, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint vagy annál több. Akinek a novemberi ellátása nem éri majd el a 80 ezer forintot, az arányosan kisebb összegre számíthat. A nyugdíjprémium egyszeri juttatás, így az összege – a nyugdíjemeléstől eltérően – nem épül be a nyugellátás vagy az egyéb, egyszeri juttatásra feljogosított ellátások összegébe.

A költségvetési módosító törvénytől eltérően azonban a KSH legfrissebb gyorstájékoztatója szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2021. II. negyedévében a nyers adatok szerint 17,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 17,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A szakértőket is pozitívan meglepő gyorsjelentés alapján az egész éves GDP növekedésre vonatkozó előrejelzések is fölfelé módosultak, a gazdaság idei növekedése elérheti akár a 8 százalékot is.

A nyugdíjprémium maximuma 8 százalékos GDP-növekedés esetén 80 ezer forint lehet mindazoknak, akiknek a nyugdíja legalább 80 ezer forint, mivel a nyugdíjprémium számítása során a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell megszorozni a tényleges GDP-növekedés és a 3,5%-os törvényi növekedési küszöbérték különbségével,de legfeljebb 4-gyel, vagyis a törvény szerint a szorzó mértéke a maximális 4 lehetne.


A nyugdíjprémium törvényi és rendeleti szabályozása

 

A nyugdíjprémium szabályozását a nyugdíjtörvény (a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény, Tny.) tartalmazza, ennek lényege a következő:

Nyugdíjprémium akkor járhat a korhatárát betöltött öregségi nyugdíjasnak, valamint a hozzátartozói nyugellátásban részesülő személynek,

(1) ha a bruttó hazai termék (a GDP) tárgyévi növekedése meghaladja a 3,5%-ot és a tágyévi költségvetés egyenlegcélja várhatóan teljesül, valamint

(2) a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal egy tekintet alá eső ellátásban részesül.

Amint ebből is látható, a jogosultak azon köre, amelyet a törvény szabályoz, nagyon korlátozott.

E tekintetben az első feltétel szerint  a 2021. novemberi nyugdíjprémiumra való jogosultsághoz

- 2020-ban be kellett töltenie az érintett személynek a tavaly irányadó nyugdíjkorhatárt, azaz a 64 év 183 napos életkorát, VAGY

- özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban vagy egyéb hozzátartozói nyugellátásban kellett részesülnie, kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjasokat, mert nekik a nyugdíjtörvény szerint nem jár az emelés.

A második feltétel szerint az ilyen személy is csak akkor jogosult nyugdíjprémiumra, ha

- 2020-ban legalább egy napon át már a felsorolt ellátások valamelyikében részesült, és

- 2021. novemberében is a felsorolt ellátások valamelyikében részesül majd.

A Kormány a nyugdíjtörvény felhatalmazása alapján a jogosultak javára eltérhet ezektől a szigorúan korlátozó törvényi rendelkezésektől. A kormányzati kiterjesztés eddig minden érintett évben meg is történt, és várhatóan idén is ez történik majd. 

A 2021. októberben várható kormányrendelet szerint nemcsak a nyugdíjkorhatárt betöltött nyugdíjasok és a hozzátartozói nyugellátásban részesülők, hanem a korhatáruk betöltése előtt már nyugdíjban vagy hasonló ellátásban részesülők is megkaphatják 2021. novemberében a nyugdíjprémiumot (egyszeri juttatást) a novemberi nyugdíjukkal vagy más ellátásukkal együtt.

Nyugdíjprémiumban (egyszeri juttatásban) várhatóan idén is több, mint 2,6 millió ember részesül majd, az öregségi nyugdíjasok – köztük a korhatáruk betöltését megelőzően a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek – mellett egy sor egyéb ellátásban részesülő személy is. Vagyis nem csupán a törvényi feltételeknek megfelelő személyek kaphatnak nyugdíjprémiumot, hanem ennél jóval szélesebb kör, az említettek mellett az ideiglenes özvegyi nyugdíjasok, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban, a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban  részesülők, a rokkantsági járadékosok, a fogyatékossági támogatásban részesülők, a vakok személyi járadékában részesülők és további közel két tucatnyi hasonló jogosulti kategória tagjai.

A törvény rendelkezései

Tny. 101. §

(5) Ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás - a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott - tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal a 6. § (4) bekezdése alapján egy tekintet alá eső

...

b) hozzátartozói nyugellátásban - ide nem értve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat - részesül, vagy

c) a b) pontban nem említett nyugellátásban - ide nem értve a rehabilitációs járadékot - részesül, és a 18. § (1) bekezdése szerinti életkort a tárgyévet megelőzően betöltötte.

(6) A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:

a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,

b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint.

(7) Ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének - a központi költségvetésről szóló törvényben - tárgyévre tervezett mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, a nyugdíjprémium kiadásainak fedezetére a Nyugdíjbiztosítási Alap költségvetésében céltartalékot kell képezni.

(8) A nyugdíjprémiumot a nyugdíjfolyósító szerv hivatalból, a november havi nyugellátással együtt folyósítja. A nyugdíjprémium megállapításáról határozatot nem kell hozni.

 

Ha nem akar lemaradni a nyugdíjrendszert érintő változásokról és fejleményekről, IDE KATTINTVA föliratkozhat az INGYENES heti hírlevelemre!

 

 

 

 

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...