Az idei veszélyhelyzetben a novemberi mellett szeptemberben és decemberben is nyugdíjemelési korrekcióra van szükség

Az idei veszélyhelyzetben a novemberi mellett szeptemberben és decemberben is nyugdíjemelési korrekcióra van szükség

2022. 08. 16.

Az elszabadult infláció miatt nem elégséges a törvényben előírt novemberi nyugdíjemelési korrekció: szeptemberben és decemberben is szükségesek a rendkívüli emelések, különben a nyugdíjasok akár 500 milliárd forinttal hitelezik a magyar államot.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek is kérdése lenne a nyugdíj megállapításával, számításával, emelésével, növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor azt IDE KATTINTVA tegye föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Az idei veszélyhelyzetben a novemberi mellett szeptemberben és decemberben is nyugdíjemelési korrekcióra van szükség

 

Amióta 20 éve külön mérik a nyugdíjas inflációt, még sosem volt ilyen magas annak az értéke - júliusban 13,8 százalék tavaly júliushoz képest. Mindebből az fakad, hogy novemberben a nyugdíjtörvény szerint biztosan várható újabb jelentős korrekció, de már szeptemberben - és az utoló negyedévi infláció miatt decemberben - is szükség lenne egy-egy rendkívüli emelésre.

1. 

Rendkívüli szeptemberi emelésre lenne szükség a novemberi korrekció előtt

A nyugdíjemelési korrekció békeidőszakra tervezett eljárása nem megfelelő a jelenlegi veszélyhelyzetben - ezért a nyugdíjak vásárlóértéke a megnyugtatónak szánt kormányzati kommunikáció dacára hónapról-hónapra romlik.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index a júniusi 111,8%-ról 113,8%-ra nőtt, vagyis egy gyors utólagos korrekció - még a novemberi, törvényben előírt emelési kiigazítás előtt - abszolút indokolt lenne, amelynek mértéke a nyugdíjas infláció és az eddigi januári és júliusi nyugdíjemelés különbözete, azaz 13,8 - (5,0% + 3,9%) = 4,9% lehetne.

Az emelés fedezetét (200 milliárd forint) bőségesen megteremtheti az állam áfa-bevételének a megugró árak miatti elképesztő ütemű növekedése.

2.

Egyre meredekebb az elszegényedési csúszda a legszegényebb nyugdíjasok számára, azonnali segítségre szorulnak

Az átlagosnál kisebb nyugdíjban részesülők egyre meredekebb elszegényedési csúszdára kerülnek, különösen a legalsó jövedelmi tizedbe tartozó háromszázezer nyugdíjas.

A nyugdíjprémiumra évente félretett 25 milliárd forint nagyságrendű összeget közöttük kellene haladéktalanul felosztani, így a leginkább rászoruló nyugdíjasoknak fejenként évi 80 ezer forintos rendkívüli nyugdíjtámogatás lenne adható idén és jövőre is. 

3.

A törvényben előírt novemberi korrekció mértéke súlyosan alulbecsült lesz ebben az évben

A novemberi korrekció mértékét a 2022. január - augusztus hónapok inflációs tényadata határozza meg - de ez legalább 3 százalékkal alulbecsüli a nyugdíjasokat sújtó tényleges árnövekedési hatást.

Amit ismeretes, a nyugdíjtörvényben előírt novemberi emelési korrekciót a január-augusztus között mért inflációs tényadatnak megfelelően hajtják majd végre.

Ezzel két súlyos gond is jár ebben a vészterhes időben: 

- egyrészt az év első nyolc hónapjának inflációs adatában (amelyet majd szeptember 8-án tesz közzé a KSH) még nem fog tükröződni a rezsicsökkentésre és az üzemanyag hatósági árára vonatkozó szabályozás radikális átalakításának inflációnövelő hatása (amely az MNB szerint legalább 3 százalékponttal magasabb inflációt eredményez, vagyis akár 19-20%-ra lökheti a pénzromlás mértékét az őszi hónapokban),

- másrészt a szeptember-december közötti vágtázó inflációt nem ellensúlyozza semmilyen időközi emelés, vagyis négy havi pénzromlást a nyugdíjasoknak le kell nyelniük. Ennek az időszaknak az inflációját normális időkben a 2023. januári emelés lenne hivatott ellensúlyozni, a költségvetési törvény azonban indokolatlan kincstári optimizmussal mindössze 5,2%-os inflációval számol, vagyis 2023. januárjában csak 5,2 százalékkal nőnek majd a nyugdíjak - amelyeket 2022 utolsó negyedévében akár 20 százalékos árnövekedés roncsol majd.

4.

A törvényben előírt novemberi korrekció mellett szeptemberben és decemberben is elengedhetetlen a nyugdíjemelési kiigazítás

Mindezek miatt a nyugdíjtörvényben előírt novemberi nyugdíjemelési korrekció mellett szeptemberben és decemberben is szükséges lenne a rendkívüli emelésekre, különben a nyugdíjasok akár ötszázmilliárd forinttal is hitelezhetik a magyar államot, amelyből a kiegészítő korrekciók hiányában legfeljebb 200 milliárd forintot kaphatnak meg utólag.

 

Ha még nem tette meg, ide kattintva iratkozzon föl az INGYENES HETI HÍRLEVELEMRE, hogy ne maradjon le a nyugdíjakat érintő semmilyen fontos fejleményről.

A pótlólagos rendkívüli nyugdíjemelésekre vonatkozó javaslatomat a Portfolio is ismerteti.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...