16 ezer forint lehet idén a nyugdíjprémium

16 ezer forint lehet idén a nyugdíjprémium

2018. 09. 16.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Idén novemberben minden olyan jogosult 16 ezer Ft nyugdíjprémiumra (egyszeri juttatásra) számíthat, akinek a nyugellátása legalább 80 ezer Ft. Akinek ennél kisebb a havi nyugdíja, az kicsit kevesebbet kaphat. Erről beszéltem az RTL Klub Híradójában.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha nem akar lemaradni a nyugellátásokat érintő fejleményekről és lehetőségekről, akkor IDE KATTINTVA iratkozzon föl az INGYENES heti hírlevelemre!

 

Idén novemberben ismét várható nyugdíjprémium, a jelenlegi adatok alapján minden jogosult, akinek legalább 80 ezer Ft lesz a november havi ellátása, 16 ezer Ft prémiumot kap.

Akinek 80 ezer forintnál kisebb az ellátása, az arányosan kisebb összegre számíthat.

A nyugdíjprémum képlete egy szorzat: amennyivel a bruttó hazai termék (GDP) növekedése idén előre láthatólag meghaladja a törvényi küszöbértéket, a 3,5 százalékot, azzal a mennyiséggel kell megszorozni a novemberi ellátás összegének egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer Ft-ot. A növekedés várható mértéke 4,3% lesz, így a 4,3 és a 3,5 különbözetével, azaz 0,8-del kell megszorozni a novemberi ellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer Ft-ot.

Így a prémium maximális összege 0,8 x 20.000 = 16.000 Ft lehet.

Ha valakinek ennél kevesebb, pl. 60 ezer Ft a nyugdíja, az a következő összegre számíthat nyugdíjprémiumként: 0,8 x 60.000/4 = 12.000 Ft

A Kormány kiterjesztheti idén is a nyugdíjprémiumra jogosultak körét, ahogyan tette tavaly is.

Ha ez megtörténik, akkor 2,7 millió ember lehet jogosult ilyen nyugdíjprémiumra (amit a nem nyugellátások esetén egyszeri juttatásnak neveznek). Ha nem terjesztené ki a jogosultsági kört, akkor az a kicsit kevesebb, mint kétmillió öregségi nyugdíjas lenne "csak" jogosult prémiumra, aki tavaly már betöltötte a nyugdíjkorhatárát.

Az adást IDE KATTINTVA tekintheti meg.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...