Sosem látott választási ajándékot kapnak a nyugdíjasok, de így sem kerülhető el a fájdalmas jövő

Sosem látott választási ajándékot kapnak a nyugdíjasok, de így sem kerülhető el a fájdalmas jövő

2021. 10. 12.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében 2010 után hozott fájdalmas intézkedések eredményeit a 13. havi nyugdíj visszahozatala semmissé teheti, így a nyugdíjrendszer finanszírozási kockázatai ismét olyan fenyegetővé erősödhetnek, mint 2009-ben.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjával, a nyugdíjemelésekkel, a nyugdíjprémiummal, vagy az egyéb nyugdíjnövelési lehetőségekkel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

Részletek a Portfolio.hu portálon megjelent elemzésemből:

A választások közeledtétől nyilván nem függetlenül a kormányzati kommunikáció egyre sűrűbben utal arra, hogy a teljes 13. havi nyugdíjat már jövő februárban kifizethetik, vagyis a 13. havi nyugdíj már 2022-től évi 320 milliárddal - a jövő évi 4170 milliárd forintos nyugdíjkassza közel 8 százalékával - növelné a nyugdíjkassza kiadásait (és a nyugdíjasok bevételeit). A 13. havi nyugdíj nem csak a nyugdíjasoknak, hanem közel kéttucatnyi egyéb ellátásban részesülőnek is jár, így a plusz ellátást összesen 2,5 millió embernek, a magyar lakoság egynegyedének fizetik. A 13. havi nyugdíj második lépcsőjének kifizetéséhez a 2022. évi költségvetésben 160 milliárd 340 millió forint céltartalék szerepel, ezért ha nem kétheti, hanem egy teljes havi nyugdíjat fizetnek 2022. februárban, akkor ennek a plusz kiadási igénye további 160 milliárd 340 millió forint. 


Minden jogosult egységesen a maximális összegű, 80 ezer forintos egyszeri plusz juttatásra jogosult 2021. novemberben. Ez újabb kivételes kormányzati intézkedés. Idén közel 450 ezer olyan nyugdíjas és egyéb ellátott is megkaphatja a maximális összeget, akik normál esetben csak kisebb juttatásra lennének jogosultak. A nyugdíjprémium persze nem épül be a nyugdíjba, hiszen egyszeri juttatás, de a költségvetésnek így is 146,5 milliárddal többe kerül a tervezett összegnél (a céltartalék 53,438 milliárdja helyett 80.000 forint x 2.500.000 jogosult = 200.000.000.000 forintba).


Az erről szóló kormányrendelet szerint nem az eddig várt 0,7 százalékkal, hanem 1,2 százalékkal emelik novemberben a nyugdíjak összegét. Ezzel 20 milliárd forinttal többet kapnak a jogosultak, mintha az év első nyolc hónapjának tényadatára támaszkodva, a nyugdíjtörvény szerint kalkulálnák a kiegészítő emelési korrekciót.  


2022. januártól 3 százalékkal kell növelni a nyugdíjakat, mert ez a mérték szerepel az elfogadott költségvetési törvényben. nem lenne meglepő, ha a 2022-es költségvetési törvényt akár az utolsó pillanatban módosítanák, így a jogosultak már januárban 3 százalékosnál nagyobb mértékű nyugdíjemelésben részesülhetnének. Egy százalékpontos nyugdíjemelés közel 40 milliárd forintba kerül, így a 3 százalékosnál magasabb emelés ennek megfelelően generál plusz költségvetési igényt.


Az új kiadási tételek rövid távon (nyugdíjprémium) és hosszú távon (13. havi nyugdíj, nyugdíjemelés, emelési korrekció) egyaránt jelentős plusz terhelést okoznak a nyugdíjkasszában, így az annak stabilitása érdekében az elmúlt évtizedben hozott korábbi kíméletlen intézkedések pozitív hatása lenullázódhat, és a nyugdíjrendszer fenntartható működése ismét veszélybe kerülhet. 


A teljes elemzésemet IDE KATTINTVA olvashatja el a Portfolio.hu portálon.

Cikkem a Portfolio-portál címoldalán
K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...