Nyugdíj: jöhetnek a változások – erre lehet számítani

Nyugdíj: jöhetnek a változások – erre lehet számítani

2024. 02. 08.

A legégetőbb nyugdíjgondokról és lehetséges megoldásaikról adtam interjút.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjával vagy a jövőben várható nyugdíjával kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.
Ha nem akar lemaradni a nyugdíjrendszert, a nyugdíjakat és a nyugdíjas életre való felkészülés lehetőségeit érintő változásokról, akkor ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

Részlet az interjúból:

Jellemző, hogy a központi költségvetésben rendre a nyugdíjkassza a legnagyobb kiadási tétel. Idén már 6019 milliárd forintot tesz ki.

A nagy átalakítások komoly politikai kockázatot rejtenek, emiatt is valószínűtlen, hogy a közeljövőben ezen a terepen forradalmi, gyökeres változások lesznek. Viszont vannak finomhangolások, amelyeknek a bevezetésére viszonylag könnyen sort lehet keríteni.

Az egyik ilyen lenne, ha itthon is bevezetnék a foglalkoztatói nyugdíjpillért. Európában kirívónak számít, hogy nálunk csak állami nyugdíjrendszer van, meg öngondoskodás, ami eleve gyerekcipőben jár.

Pont azért, hogy az állami nyugdíjrendszer ne legyen túlterhelve, szerte az Unió tagállamaiban bevezették a foglalkoztatói nyugdíjpillért, amelynek az a lényege, hogy a munkáltatók a keresetek egy meghatározott százalékát automatikusan egy nyugdíjalapba utalják.

Az állam rendszerint adókedvezménnyel vagy adójóváírással, esetleg plusz támogatással segít megerősíteni ezt a nyugdíj-pillért.

A rendszer fenntarthatóságát segítené az is, ha visszavezetnék a járulékplafont – mondta el a növekedés.hu-nak Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...