Miért jó, ha átlátható a nyugdíjrendszer?

Miért jó, ha átlátható a nyugdíjrendszer?

2019. 04. 11.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Miért nagyon nagy baj, hogy a magyar nyugdíjrendszerben a biztosított nem láthatja előre, mennyi nyugdíjra számíthat? Miért okoz méltánytalanságot az egyszeri valorizáció? Hogyan oldotta meg ezt a gondot a svéd nyugdíjrendszer?

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha ismerni akarja a nyugellátással kapcsolatos jogait és lehetőségeit, iratkozzon föl a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére!

 

A Trend FM Délutáni Monitor című műsorának április 11-i adásában arról beszélgettem Érczfalvi András szerkesztővel, hogy miért gond, ha nem látjuk évről-évre pontosan előre a várható nyugdíjunkat a befizetett járulékaink és a megszerzett szolgálati időnk alapján? És miért okoz hihetetlenül méltánytalan helyzetet az, hogy a magyar nyugdíjrendszerben az 1988 óta a  nyugdíjba vonulás időpontjáig szerzett kereseteinket nem évente, hanem csak egyszer valorizálják (vagyis emelik a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nemzetgazdasági átlagkereseti szintjéhez)? Hogyan küszöbölték ki az ilyen problémákat a közelmúltban átfogó reformokat bevezető fejlett nyugdíjrendszerek, mindenekelőtt a svéd nyugdíjrendszer?

A beszélgetést az alábbi hangfájl elindításával hallgathatja meg, érdemes!

 

Mit tanulhatunk a svéd nyugdíjrendszertől Trend FM 20190411


K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...