Lesz-e nyugdíjreform Magyarországon?

Lesz-e nyugdíjreform Magyarországon?

2024. 01. 17.

Mégsem számíthatunk érdemi nyugdíjreformra?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíjával, annak megállapításával, időzítésével, emelésével kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Portfolio gazdasági hírportálon két részben elemeztem a kormányzat által 2025-re vállalt nyugdíjreform esélyeit, indokait, lehetséges összetevőit.

Az első részben arról írtam, miért lehet egyre kevésbé számítani arra, hogy a kormányzat érdemben hozzányúl majd a nyugdíjrendszerhez. Továbbá ebben a cikkben arra is kitérek, hogy az EU milyen elvárásokat fogalmaz meg a megfelelő, fenntartható és korszerű nyugdíjrendszerrel kapcsolatban, és azoknak mennyiben felel meg jelenleg Magyarország.

Részlet a cikkemből:

Tavaly november végén a pénzügyminiszter az Országgyűlés népjóléti bizottságában tartott meghallgatásán arról beszélt, hogy hamarosan a nyilvánosság elé kerülhet nemzetközi szakértők elemzése a magyar nyugdíjbiztosítási rendszerről. Megállapításaikat a kormány is értékeli majd, a javaslatokat pedig 2024 első felében társadalmi vitára bocsátják.

Az ezt követő első Kormányinfón arról érdeklődtek a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy a pénzügyminiszter milyen nemzetközi szakértőkről beszélt, és milyen változások várhatók ennek alapján a nyugdíjrendszerben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy a kérdésben "félreértés van. Uniós elvárás, hogy a helyreállítási alapban részt vevő államok köteles bizonyos tanulmányokat elvégeztetni különböző területeken. Az egyik ilyen a nyugdíjrendszer, annak vizsgálata, hogy az mennyire fenntartható. A magyar fenntartható, a következő tíz évben nincs szükség módosításra."

A fejlemények tükrében valódi nyugdíjreformra egyre kevésbé érdemes számítani, hiszen a reform gondolata a kormányzati álláspont szerint csak félreértés, mindössze a stabilan, megbízhatóan működő magyar nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósági kérdéseinek felülvizsgálatáról (az Unió számára egy újabb dokumentum legyártásáról), és szükség esetén a 10-15 év múlva talán felbukkanó kisebb fenntarhatósági kihívások megelőzéséről lehet szó.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

Ha még nem tette meg, ide kattintva iratkozzon föl a 2024-ben változatlanul ingyenes heti hírlevelemre!

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...