Erős finanszírozási kihívásokkal küzd a nyugdíjrendszer, de nincs (még) veszélyben

Erős finanszírozási kihívásokkal küzd a nyugdíjrendszer, de nincs (még) veszélyben

2024. 02. 09.

A nyugdíjrendszer finanszírozása még megoldható, de nem lehet megfeledkezni arról, hogy mielőbb érdemben készülni kell a 2037-től gyorsan erősödő kockázatok kezelésére.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjával vagy a jövőben várható nyugdíjával kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.
Ha nem akar lemaradni a nyugdíjrendszert, a nyugdíjakat és a nyugdíjas életre való felkészülés lehetőségeit érintő változásokról, akkor ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

Részlet a Népszava cikkéből:

Noha az idősek napokon belül kéthavi ellátáshoz jutnak, egy héttel ezelőtt a nyugdíjkassza kiürüléséről, a nyugdíjrendszer összeomlásáról, nyugdíjkatasztrófáról, a rendszer utolsó koporsószögéről lehetett olvasni a sajtóban. Azt követően történt ez, hogy megjelent az államháztartás pénzügyeinek 2023-as alakulásáról szóló tájékoztató. Ez tartalmazza a Nyugdíjbiztosítási Alap tavalyi bevételeit és kiadásait is, és amely szerint a nyugdíjkiadások 2023-ban 5760 milliárd forintot tettek ki.

A tényleges kifizetés 205,4 milliárd forinttal haladta meg a tervezett mértéket, ez adott alapot az idősek megijesztésére. 

Az eltérés egyébként alig 3,6 százalékos, a különbséget pedig a novemberi pótlólagos nyugdíjemelés magyarázza.

Farkas András nyugdíjszakértő lapunknak kijelentette: a nyugdíjrendszer nincs közvetlen veszélyben, nem közeleg a nyugdíjkatasztrófa. A rendszer összeroskadásával való riogatás azért is elhibázott, mert a januári 6 százalékos nyugdíjnövelés, – ami lehet, hogy évek óta először meghaladhatja az infláció mértékét – és a februári dupla nyugdíj hosszú idő óta a legjobb helyzetbe hozza a nyugdíjasokat.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...