Erős-e a nemzedékek közötti bizalom, amelytől függ a nyugdíjrendszerünk?

Erős-e a nemzedékek közötti bizalom, amelytől függ a nyugdíjrendszerünk?

2019. 07. 02.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az öregségi nyugdíj pénzügyi alapjai az egymást követő nemzedékek közötti hallgatólagos bizalmi egyezségre épülnek. Fennáll-e ez a bizalom és vajon fennmarad-e a jövőben, ha gyorsul a társadalom demográfiai elöregedése?

K Küldés K Nyomtatás

 


Ha személyes kérdése van a nyugdíjával vagy egyéb ellátásával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti fel nekem a kérdését, hogy azt jutányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal megválaszoljam.


 

Ha nem kezdünk el minden elhárító és védekező ösztönünket legyőzve a jövő gondjaival is foglalkozni, akkor azok ezerszeres erővel támadnak majd ránk.

Akkor, amikor már nem lesz erőnk védekezni sem.

Az öregségi nyugdíj pénzügyi alapjai ugyanis az egymást követő nemzedékek közötti hallgatólagos bizalmi egyezségre épülnek: én fizetem a szüleim nyugdíját, ahogyan ők fizették a nagyszüleim nyugdíját, és az én nyugdíjamat majd fizetik a gyerekeim, ahogyan az ő nyugdíjukat majd fizetik az unokáim. 

A generációk közötti bizalmon múlik minden, amely a társadalombiztosítás intézményrendszerében ölt testet.

Ha a demográfiai öregedés következtében viszont Magyarországon is

- egyre több lesz az idős ember, akik közül egyre többen egyre magasabb életkort élnek meg az időskorban várható további élettartam örvendetes emelkedése következtében, miközben

- arányaiban egyre kevesebb a gyerek és a fiatal,

akkor a jövőben a mostanihoz képest fogyatkozó létszámú járulékfizető aktív dolgozók terhelése nagyon megnőhet: sokkal több idős ember nyugdíjának a fedezetét kell sokkal hosszabb időn keresztül megteremteniük, mint a szüleiknek vagy nagyszüleiknek, amikor még ők voltak a járulékfizetők.

Ezért puszta óvatosságból is elkerülhetetlen, hogy mindenki, aki még nem nyugdíjas, rendelkezzen valamilyen  nyugdíjcélú megtakarítással.

A nyugdíjbiztosítások körében elsődleges választás lehet sokak számára a közel kétszáz éves sikeres múltra visszatekintő osztrák biztosító, a Grawe magyar leánya, a Grawe Életbiztosító Zrt. forintos és eurós hagyományos nyugdíjbiztosítása.

Aki a biztonságot szereti – és nem szeretne semmilyen befektetési kockázatot viselni -, mindenképpen nézze át ezeket a kamatadó-mentességet és öröklési illeték alóli mentességet is nyújtó nyugdíjbiztosítási megoldásokat!

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...