Mikor robban Magyarországon a demográfiai bomba?

Mikor robban Magyarországon a demográfiai bomba?

2023. 09. 17.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Jelenleg minden ötödik, tíz év múlva minden negyedik, harminc év múlva minden harmadik magyar 65 évesnél idősebb lesz. Hogyan készülhet fel ilyen hatalmas demográfiai változásra a nyugdíjrendszer? Elemzésem a Portfolio portálon.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíjával kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam. Ha még nem tette meg, ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

Részlet a Portfolio gazdasági portálon ide kattintva olvasható cikkem bevezetőjéből:

A 2022-es népszámlálás előzetes adatai szerint 9 millió 601 ezren élünk a magyar határok között, mert a legutóbbi népszámlálás óta demográfiai okokból bekövetkezett 464 ezer fős csökkenést a környező országokból érkezett 131 ezer fős bevándorlási többlet enyhítette.

A tartósan külföldön dolgozó magyaroknak a pandémia lecsengésével feltehehetően ismét 600 ezer fő körüli létszáma az előzetes népszámlálási jelentés tanúsága szerint valószínűleg szintén az itthon élő számláltak számát gyarapítja, különben az országhatáron belüli fogyás akár milliós nagyságrendű is lehetne. Az eredmények szerint a 45 évesnél idősebb minden korcsoportban nő a népességszám, a 65 évesnél idősebbek aránya pedig elérte a 21%-ot.

Árnyalja a magyar helyzetet, hogy az Eurostat 2021-es (már a világjárvány negatív hatásait is tükröző) adatai szerint az EU átlagához képest a 65 éves életkorban várható további élettartam férfiak esetében jelenleg 4,1 évvel, nők esetében 3,6 évvel rövidebb - ez a szomorú tény a többi tagállamhoz képest csökkentheti a nyugdíjrendszer finanszírozási kockázatait.

A 65 éves korban egészségben várható további élettartam viszont a legutóbbi, 2020-as adatok alapján a magyar férfiak esetében 3 évvel (de például a svéd férfiakhoz képest 11 évvel), nők esetében 2,6 évvel (de a svéd nőkhöz képest 8 évvel) rövidebb - ez a tragikus tény viszont drámai mértékben növelheti a többi EU-tagállamhoz képest az egészségügyi ellátórendszer finanszírozási kockázatait. (A két nagy állami újraelosztó rendszert - a nyugdíjrendszert, valamint az egészségügyi ellátórendszert - egymástól függetlenül egyébként sem célszerű vizsgálni.)

A teljes cikkemet ide kattintva olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...