A nyugdíj elszívja a szochót az egészségbiztosítási alaptól

A nyugdíj elszívja a szochót az egészségbiztosítási alaptól

2023. 07. 01.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A Reggeli Gyorsban a korhatár előtti nyugdíjak lehetőségének elemzése kapcsán beszéltem a nyugdíjkassza fő finanszírozási forrásairól, köztük a szocho elosztási arányának radikális megváltoztatásáról.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával, a nők kedvezményes nyugdíjával, a nyugdíjak megállapításával, számításával, vagy a nyugdíjak emelésével kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A velem folytatott beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg és a beszélgetés leiratát is elolvashatja.

A beszélgetésben kitértem arra a radikális változásra, amely a szociális hozzájárulási adónak a Nyugdíjbiztosítási Alap, illetve az Egészségbiztosítási Alap közötti megosztását érinti 2024-ben.

A 2023-ban és egyelőre 2024-ben is egyaránt 13%-os szociális hozzzájárulási adónak 2023-ban 71,63%-a illeti meg a Nyugdíjbiztosítási Alapot, a 2024-es költségvetési tervezetben viszont már a szocho 89,14%-át kell majd a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalni.

Ebből következően az Egészségbiztosítási Alapot idén még a szocho bevétel 28,37%-a, jövőre viszont csak a 10,86%-a illeti meg.

Ezt a radikális változtatást a 2024-re szóló költségvetési törvény tervezete nem indokolja, viszont egyértelmű következménye, hogy az Egészségbiztosítási Alapot a korábbi évekhez képest sokkal nagyobb mértékben kell egyéb források (adóbevételek) terhére támogatnia a  költségvetésnek - miközben a Nyugdíjbiztosítási Alap működtetését sem fedezi - még a megnövelt hányad révén sem - a szocho, valamint a tb-járulék (ez utóbbi tétel jövőre is változatlanul 18,5%, amelyből 54% illeti meg a Nyugdíjbiztosítási Alapot).

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...