Élet inkontinenciával - Tippek az otthoni ápoláshoz

Élet inkontinenciával - Tippek az otthoni ápoláshoz

2023. 09. 06.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az inkontinencia, vagyis a vizelettartási gondokkal járó elváltozás sok idős ember életét megnehezíti. A problémának nem csak fizikai, hanem lelki következményei is lehetnek, ezért érdemes időben elkezdeni foglalkozni vele.

K Küldés K Nyomtatás

 

Élet inkontinenciával

Tippek az otthoni ápoláshoz

Az inkontinencia, vagyis a vizelettartási gondokkal járó elváltozás sok ember életét megnehezíti. A problémának nem csak fizikai, hanem lelki következményei is lehetnek, ezért érdemes időben elkezdeni foglalkozni vele.

Az inkontinencia okai és típusai sokfélék lehetnek, ezért fontos a szakszerű kivizsgálás és kezelés. Azonban a betegség mellett is lehet teljes életet élni, ha megfelelően ápoljuk magunkat vagy érintett szerettünket. De hogyan tehetjük ezt a leghatékonyabban? Íme néhány tipp!

Használjunk inkontinencia termékeket!

Válasszunk megfelelő betétet vagy pelenkát! A piacon számos termék (pl. betét, felnőtt pelenka, betegalátét) kapható az inkontinencia kezelésére. Ezek méretben, nedvszívó képességben és formában is eltérhetnek egymástól. Fontos, hogy olyan terméket válasszunk, ami jól illeszkedik a testünkhöz, nem okoz irritációt és elegendő nedvességet képes felszívni.

Tisztálkodjunk rendszeresen!

A vizelet- vagy széklet szivárgás irritálhatja a bőrt, ezért fontos, hogy naponta legalább egyszer mossuk meg az érintett területeket langyos vízzel és kímélő szappannal. Kerüljük a parfüm- vagy alkoholtartalmú tisztálkodószereket, mert ezek száríthatják és károsíthatják a bőrt. Használjunk hidratáló krémet a bőr nyugtatására.

Vegyünk részt fizioterápián vagy gátizomtornán!

Az inkontinencia egyik leggyakoribb oka a gátizomzat gyengesége, ami terhesség és szülés miatt vagy a kor előrehaladtával alakulhat ki. A gátizomtorna segíthet javítani a vizelettartást. Kérjük fizioterapeuta vagy urológus tanácsát arra vonatkozóan, hogy milyen gyakorlatokat végezzünk otthon!

Éljünk egészségesen!

Az inkontinencia kezelésében fontos szerepet játszik az életmódunk is. Kerüljük a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a koffein tartalmú italokat! Ezek fogyasztása irritálhatja a húgyhólyagot és fokozhatja a vizelési ingert. Igyunk elegendő folyadékot (naponta legalább 1,5-2 liter vizet), hogy megelőzzük a kiszáradást és a húgyúti fertőzéseket.

Fogyasszunk rostban gazdag ételeket, hogy megakadályozzuk a székrekedést, ami szintén ronthatja az inkontinenciát. Figyeljünk oda a testsúlyunkra, mert a túlsúly növeli a hasűri nyomást és terheli a gátizomzatot.

Az inkontinencia nem kell, hogy megkeserítse az életünket. Ha megfelelően gondoskodunk magunkról és környezetünkről, akkor csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket és javíthatjuk az életminőségünket. Ne féljünk beszélni az orvosunkkal vagy a családtagjainkkal a problémánkról, és kérjünk segítséget, ha szükséges!

Ne feledje: az inkontinencia gyógyítható!

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...