GasztroFlo'w: Lefőzöm a menyem :-)

GasztroFlo'w: Lefőzöm a menyem :-)

A GasztroFlo'w legutóbbi adása különleges, mivel Flóra ebben egy olyan komplett menüsor elkészítését mutatja be, amellyel az anyós lefőzheti a menyét (vagy a meny az anyósát), s így mindenki jól jár (különösen az apósok és vejek) - és jól is lakik...

K Küldés K Nyomtatás

 

Flóra menüsorának receptjei

 

Előétel: Házi pesto spagettivel, paradicsommal és parmezán koronggal

Pesto:
25 g bazsalikom levél (kb. 2 palánta)
15 g fenyőmag
6 ek. parmezán sajt
2 ek. pecorino sajt
2 gerezd fokhagyma

kb. 1 dl olíva olaj
Robotgéppel óvatosan egymás után aprítsuk össze a hozzávalókat. Kóstoljunk és állítsuk be az ízét tetszés szerint a sóval.

Parmezán korong:
Reszelt parmezánt helyezzük kis korongokban a sütőpapírra. Nem kell túl vastagon. 180 fokos sütőben 5-10 perc alatt elkészülnek. Illatra tudni fogjuk ha készen vannak. Miután kihűlt szedjük le a papírról és óvatosan bánjunk velük, mert törékeny nagyon.


Paradicsom:
Olíva olajon és fokhagymán fonnyasszuk meg kicsit a koktélpardicsomokat. (A héját le is szedhetjük előtte, hogy még elegánsabb legyen a tányér.)

Főétel: Rozé kacsamell répavariációkkal, édesburgonyával és pörkölt kesudióval

Kacsa:
irdaljuk be a kacsa bőrét, óvatosan ne sértsük meg a húst
hideg serpenyőben bőrével lefelé kezdjük el sütni, magas hőfokra állítsuk a tűzhelyet
8-10 perc alatt süssük ki a zsírt
fordítsuk meg és további 3-5 percig süssük a húsos részt
előmelegített 200 fokos sütőben további 6-10 percig süssük.
Az idő jelentősen függ a kacsa méretétől, zsírtartalmától illetve attól, hogy mi személy szerint mennyire szeretjük rózsaszínen.

Köretek:

300 g fehérrépa
250 ml tej
250 ml tejszín
pici víz kb. 1 dl, hogy ne égjen le a tej

bors
szerecsendió
vaj

A répát puhára főzzük a tej és tejszín keverékében. Ha elkészült, akkor turmixgépbe szedjük, adunk hozzá 2 ek. főzőlevet, szerecsendiót reszelünk bele és hideg kocka vajat adagolunk hozzá. A vaj mennyisége egyéni ízlés kérdése, hogy mennyire lágy és krémes állagot szeretnénk elérni. Ha készen van, apró lyukú szűrűn préseljük át, hogy igazán könnyed legyen a krém.

400 g édesburgonya
250 ml tej
250 ml tejszín
pici víz, kb. 1 dl hogy ne égjen le a tej

bors
1 szép nagy ág friss rozmaring

Ugyanazzal a metódussal elkészítjük, mint a fehérrépát. A rozmaring ágat tegyük a főzőlébe, hogy jól átvegye az ízét, azonban ne turmixoljuk bele.

Fényezett sárgarépa

3 rúd répa, amit a videóban mutatott ferdére vágunk 
feltesszük 1 ek. cukorral, 1-2 ek. vajjal és pici vízzel épp csak annyival ami ellepi, egy lapos serpenyőben a répákat
folyamatosan rázogassuk körkörösen, ameddig elforr róla a víz és puha fényes répákat nem kapunk.

Desszert: Pohárkrém (a recept 6 adagra elég)

100 g zabkeksz lezúzva
25 g olvasztott vaj/ víz
3 dl tejszín
500 g marcarpone
200 g fehércsoki
1 rúd vanília

A pohár aljára zabkekszet teszek egy kis vajjal összedolgozva. Erre jöhet az olvasztott étcsoki. A mascarpone legyen szobahőmérsékletű, keverjük el az olvasztott fehércsokival és a kikapart vanília rúd magjaival. A tejszínből készítsük el a habot és ezt is keverjük hozzá. Nyomjuk a pohárba ezt is. A tetejére csurgassuk a málnaszószt. A málnaszósz mehet a marcarpone közé is, ha hosszú poharat választottunk.

Málnaszósz:

100 g málna
1 ek cukor
fél cirom leve
Összefőzom és leszűröm a finom lyukú szűrőn, hogy ne kerüljenek bele magok.

Jó étvágyat!
 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...