GYIK 2.: Rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés korábbi rendszeres szociális járadékos esetében

2015. 02. 24.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!
K Küldés K Nyomtatás

Kérdés:

Korábban rendszeres szociális járadékot kaptam, 2012-től rehabilitációs ellátásban részesülök, felülvizsgálatra még nem hívtak be. Most 56 éves vagyok. Milyen szabályok szerint dolgozhatok a rehabilitációs ellátásom mellett?

Válasz:

A rendszeres szociális járadék 2012. január 1-jével nem állapítható meg. Ha Ön most rehabilitációs ellátásban részesül és még nem volt felülvizsgálata 2012. január 1. óta, akkor ilyen esetben a munkavégzésére a következő szabályok vonatkoznak:

Összefoglaló azon 2012. január 1-jétől rehabilitációs ellátásban részesülő és felülvizsgálaton még részt nem vett személyek rehabilitációs ellátás melletti átmeneti munkavégzési szabályairól, akik 2011. december 31-én már III. csoportos rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban vagy rendszeres szociális járadékban részesültek, de 2011. december 31-éig az 57. életévüket még nem töltötték be. E személyi körre a 2011. december 31-én hatályos szabályokat kell a munkavégzés tekintetében alkalmazni (a felülvizsgálatuk alapján a további ellátásukról szóló döntést követő második hónap utolsó napjáig).

Ezek a szabályok a következők:

Ha az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő és keresőtevékenységet folytató rehabilitációs ellátott hat egymást követő hónapra vonatkozó (bruttó) keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja

a) a rokkantsági , baleseti rokkantsági nyugdíj (vagyis a jelenlegi rehabilitációs ellátás) összegének kétszeresét és

b) a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét,

akkor a rehabilitációs ellátást meg kell szüntetni.

Vagyis ahhoz, hogy a rehabilitációs ellátását e személyi körből elveszítse valaki, egyidejűleg kell mindkét feltételnek teljesülnie: a bruttó jövedelem hathavi átlagának meg kell haladnia az érintett személy rehabilitációs ellátása összegének kétszeresét ÉS a mindenkori minimálbér összegét, ami idén 105.000 Ft. (Ha pl. a hathavi átlag meghaladja a rehabilitációs ellátás kétszeresét, de kisebb, mint 105.000 Ft, akkor nem szűnik meg az ellátás.)

Ha a keresőtevékenység nem tart hat hónapig, akkor sem szűnik meg az ellátás.

További részletes információk:

http://www.drfarkasandras.hu/elveszett-paradicsom/rokkantsag-rehabilitacio-atmenet

Dr.Farkas András

www.nyugdijguru.hu

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...