Utolsó lehetőség, hogy igénybe vegyük a 280 ezer forintos ingyenpénzt – itt vannak a határidők!

Utolsó lehetőség, hogy igénybe vegyük a 280 ezer forintos ingyenpénzt – itt vannak a határidők!

2020. 12. 18.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Akár 280 ezer forintot is visszakaphat az idei adójából az, aki az év végéig legalább két nyugdíj-előtakarékossági megoldással rendelkezik, és ezekre a megfelelő befizetéseket 2020-ban megtette. Már csak pár napig él a lehetőség!

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Kérdése van a leendő nyugdíjával vagy a nyugdíjas korra való felkészülés lehetőségeivel  kapcsolatban?
IDE KATTINTVA fölteheti a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Utolsó lehetőség, hogy igénybe vegyük a 280 ezer forintos ingyenpénzt – itt vannak a határidők

 

Akár 280 ezer forintot is visszakaphat az idei adójából az, aki az év végéig legalább két nyugdíj-előtakarékossági megoldással rendelkezik, és ezekre a megfelelő befizetéseket megtette. De egyetlen, idén elindított nyugdíj-előtakarékossági megoldás is 100-150 ezer forint pluszt jelenthet.

Ha december végéig elindítjuk a nyugdíjcélú megtakarításunkat, akkor az idei befizetések 20%-kal többet fognak érni.

A továbbiakban áttekintem az adójóváírások lehetséges mértékét, továbbá azt, hogy a nyugdíjbiztosítások esetében mi a végső határidő idén, amíg az adójóváírást igénybe lehet venni.

Maximum mennyi adójóváírást kaphat évente?

Az adójóváírás az éves megtakarítási összegünk 20%-a, amit a személyi jövedelemadónkból (szja) kapunk vissza. Az éves adójóváírás maximuma mindhárom nyugdíj-előtakarékossági megoldásnál eltér:

- nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) – 100.000 Ft/év
- nyugdíjbiztosítás – 130.000 Ft/év
- önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) – 150.000 Ft/év

A törvény szerint nem csak egy nyugdíj-előtakarékossági szerződésünk lehet, hanem akár több is. Minimum kettő eltérő nyugdíj-előtakarékossági megoldás esetén az éves adójóváírás maximuma már 280.000 forint.

Az adójóváírás révén az állam lehetővé teszi minden nyugdíjcélra megtakarító adózó számára, hogy kifejezetten a saját jövőjére fordíthassa a személyi jövedelemadója egy részét. 

Érdemes az egész éves összeget befizetni a magasabb adókedvezményért cserébe

A törvény nem tiltja, hogy visszamenőleg fizessük be a pénzt 2020-ra, ha még nincs nyugdíj-előtakarékossági megoldásunk, vagy ha még nem fizettük be az idei megtakarítási összeget. Az adóhatóság szempontjából csak az számít, hogy január 1-jén hogyan áll az egyenlegünk.

Ha például havi 20.000 forintot szeretnénk a jövőben havi rendszerességgel félretenni, és ennek érdekében most decemberben nyugdíjbiztosítási szerződést kötünk, akkor – ha van rá lehetőségünk –  még decemberben 12 × 20.000 forintot célszerű befizetni, mert így jövő nyáron 48.000 forint adójóváírást kaphatunk a nyugdíjszámlánkra. 

Mi a legkésőbbi időpont 2020-ban, amikor még igénybe tudja venni az adójóváírást?

Baráti partnerem, a Nyugdíjbiztosítás.com összegyűjtötte a nyugdíjbiztosítási befizetésekre vonatkozó legfontosabb határidőket a biztosítótársaságok szerint táblázatba rendezve, amit a Portfolio online portál is felhasznált. 

Határidők
Nyugdíjbiztosítás.com

 

Mennyit ér az összes adójóváírás és az azon keresett hozam a futamidő végén?

A nyugdíj-előtakarékosságok esetében nemcsak az adójóváírás mértéke a lényeges, hanem az azon elért hozamok is, mivel az adójóváírás összegét a futamidő során befektetik. A Nyugdíjbiztosítás.com elméleti számításai szerint ennyit ér az adójóváírás és annak hozamai:

 

Adójóváíráson elérhető hozamok példái
Nyugdíjbiztosítás.com

 

A fenti táblázatból látható, hogy például havi 25 ezer forint (éves szinten 300 ezer forint) díjfizetés esetén egy nyugdíjbiztosítási szerződésre 15 év alatt évente 60 ezer, összesen 900.000 Ft adójóváírást tesz lehetővé az állam, ami a példában feltételezett évi 6%-os hozam beszámításával (2% éves átlagköltség mellett) várhatóan 1,2 millió forintot ér majd a futamidő végén.

20 év alatt az összesen 1,2 millió forint adójóváírás révén a futamidő végére ebből az "ingyenpénzből" közel 1,8 millió forint plusz vagyonunk lehet.

25 év alatt összesen 1,5 millió forint adójóváírás jár, ami a futamidő végére 2,5 milliót érhet a hozamok miatt.

Ebben a számításban  a saját befizetések nem szerepelnek,  vagyis  ez csak az „ingyenpénz”, amit az állam adójóváírás formájában biztosít, és amelyhez a saját befizetésekből képződött megtakarítást és annak hozamait hozzáadva jelentős privát nyugdíjtőkére tehetünk szert.

 

Mikor érdemes nyugdíjmegtakarítási szakértőhöz fordulni?

Egy nyugdíj-előtakarékossági megoldás kiválasztása 10-20, vagy akár húsznál is több évre szól, ezért rendkívül körültekintőnek kell lennünk abban, hogy melyik ajánlat mellett döntünk, és kinek a szakértői segítségére hagyatkozunk.

Tapasztalataim szerint mindig érdemes megbízható nyugdíjmegtakarítási szakértőhöz fordulni, mielőtt elköteleznénk magunkat egy vagy több nyugdíj-előtakarékossági megoldás mellett.

Ha még nem tette volna meg, IDE KATTINTVA föliratkozhat a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő minden fontos fejleményről!

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...