Hogyan csökkenthetné a munkáltató a nyugdíjstresszt?

Hogyan csökkenthetné a munkáltató a nyugdíjstresszt?

2022. 12. 01.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A Bankmonitor portálon megjelent cikkben Müller Istvánnal, a Pannónia Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetőjével beszélgetek az önkéntes nyugdíjpénztári tagság és annak munkáltatói támogatása előnyeiről.

K Küldés K Nyomtatás

 

A Bankmonitor cikkének bevezetője:

Az önkéntes nyugdíjpénztár rugalmas, kényelmes, olcsó megoldás a nyugdíjcélú megtakarításra. A tagság révén elérhető előnyökhöz képest népszerűsége napjainkban kevéssé áttörő. Müller Istvánnal, a Pannónia Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetőjével és Farkas András nyugdíjszakértővel a szektor kínálta lehetőségekről és kihívásokról beszélgettünk.

Rövid részlet az általam elmondottakból:

"A nyugdíjpénztár léte és sikeressége attól függ, hogy a munkáltatókat hogyan tudjuk meggyőzni arról, hogy támogassák a tagokat. Abszolút kulcskérdés, hogy a munkáltatók támogatása valamilyen módon visszaálljon. Több helyen javasoltam, és remélem, hogy hamarosan hivatalos előterjesztésekben is megjelenhet az a felvetés, hogy a munkáltatói támogatás összege mentesüljön a szociális hozzájárulási adó alól, tehát 13 százalékkal előnyösebb legyen egy munkáltatónak a dolgozója önkéntes pénztári tagságát támogatnia, mintha ugyanazt az összeget bérként fizetné ki neki. A 13 százalékos tehercsökkenés elég motiváció a munkáltatónak arra, hogy akár két-háromszorosára is növekedhessen a munkáltatói támogatás összege, ami különösen olyan erős munkáltatói tagokkal rendelkező pénztáraknál, mint amilyen a Pannónia, erőteljesen meg tudná növelni a munkáltatói támogatás összegét.

A nemzetközi tapasztalat egyébként az (és a magyar is, hisz volt olyan időszak, amikor volt ösztönző erre), ha a munkáltatói támogatás nő, akkor az egyén befizetési hajlandósága is nő. Ráadásul ennél a valós növekmény még több, hiszen a befizetések után 20 százalékos adójóváírás is jár, amelynek maximális összege a nyugdíjpénztár esetén a legmagasabb, évi 150 ezer forint."

A teljes cikket az alábbi fotóra kattintva olvashatja el.

Farkas András és Müller István
K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...