A biztos jövő index eléggé bizonytalan jövőt jelez

A biztos jövő index eléggé bizonytalan jövőt jelez

2018. 02. 05.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A K&H rendszeresen méri a magyar lakosság véleményét a nyugdíj-előtakarékosság tekintetében. A legfrissebb felmérés eredményét február 1-jén “nyugdíjvágyak kontra valóság: havi 151 ezret szeretnének, de csak a negyedük spórol” címmel ismertették.

K Küldés K Nyomtatás

 

Iratkozzon föl az INGYENES heti hírlevelemre, hogy a nyugdíjakat érintő fejleményekről időben értesüljön!

 

A K&H minden évben felméri a magyar lakosság véleményét és hajlandóságát egyebek között a nyugdíj-előtakarékosság terén. A legfrissebb felmérés eredményét február 1-jén “nyugdíjvágyak kontra valóság: havi 151 ezret szeretnének, de csak a negyedük spórol” címmel ismertették.

A K&H biztosítási üzletágának sajtóközleménye szerint szöges ellentét feszül a lakossági nyugdíjtervek és a tényleges megtakarítások között. Bár a 30-59 éves magyarok több mint fele úgy látja, hogy még a 30-as évek előtt meg kellene kezdeni a spórolást a nyugdíjas évekre, a 30-as korosztály 58 százaléka még hozzá sem kezdett.

Mindössze a magyarok negyede rendelkezik kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással, pedig a válaszadók szerint legalább 151 ezer forint kellene havonta ahhoz, hogy egy átlagnyugdíjas kényelmesen meg tudjon élni– ez derül ki a K&H biztos jövő indexéből. Az országon belül azonban lényegesek az eltérések: a keleti megyékben élők szerint havi 142 ezer forint is elég lenne a gondtalan nyugdíjas évekhez, míg a fővárosban és Pest megyében élők szerint minimum 161 ezer forint kellene ehhez.  Az átlagnál magasabb nyugdíjra tartanak igényt azok is, akik már rendelkeznek kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással, ők legalább 163 ezres jövedelmet szeretnének havonta.

A K&H szerint minél előbb bele kell vágni a takarékoskodásba annak, aki előrelátóan készül a nyugdíjas éveire.

Az időskorukat kevesen látják pozitívan: a 30-59 éves lakosság mindössze 4 százaléka gondolja csak úgy, hogy jobban él majd, mint most. Nagyobb részt azonban – 73 százalék szerint – rosszabb vagy sokkal rosszabb életszínvonalra számítanak. Így nem meglepő, hogy a többség (54%) véleménye alapján már a harmincas évek előtt el kellene kezdeni takarékoskodni. A 30 év feletti lakosság 85 százalékának saját bevallása szerint maximum 1 évre elegendő tartaléka van, 57 százalékuk pedig 3 hónapot sem tudna jövedelem nélkül átvészelni. 

A megkérdezettek mindössze 24 százalékának van kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítása, és közülük is minden harmadik megtakarítónak kevesebb, mint 500 ezer forintja van időskorára. 

 

A 30-as éveikben járók 58 százaléka még el sem kezdett takarékoskodni, a negyvenes éveiket taposóknál 42 százalék szintén nem tett még félre időskorára, míg az ötvenesek 38 százalékának nincs nyugdíjcélra spórolt pénze.

Bár arányuk csökkent 2016 óta, a megkérdezettek 40 százaléka még mindig úgy gondolja, hogy az állami nyugdíjon kívül nem számíthat majd semmilyen más megélhetési forrásra nyugdíjas korában.

Bizonyos takarékoskodási formák népszerűsége azonban jelentősen nőtt.  Az önkéntes nyugdíjpénztárra 31 százalék, a nyugdíjbiztosításokra pedig  17 százalék tervez támaszkodni nyugdíjas korában. A nyugdíjbiztosítások sikeréhez hozzájárul, hogy jelentős, 20 százalékos, évente akár 130 ezer forintos szja-jóváírásra ad jogosultságot.  

A K&H kutatása szerint a vállalható nyugdíjhoz havonta átlagosan 23 ezer forint megtakarítását tartanák szükségesnek a magyarok. Egy nyugdíjbiztosítási konstrukció esetében ebből az összegből 25 év alatt - az adójóváírást is figyelembe véve - a hozamoktól függően nagyságrendileg 12 millió forintnyi tőke is felhalmozható.

A legfrissebb biztos jövő index is tanúsítja, hogy többségünkben tisztában vagyunk a nyugdíj-előtakarékosság szükségességével, s egyre többen a cselekvésre is elszánjuk magunkat.

Minél előbb kezdjük az időskorra való megtakarítást, annál komolyabb eredményeket érhetünk el kisebb összegek havi megtakarításával is.

 

E tekintetben érdemes elolvasniuk IDE KATTINTVA a legutóbbi elemzésemet.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...