Nem egyenlő a szegénységgel a nyugdíjazás

Nem egyenlő a szegénységgel a nyugdíjazás

2022. 09. 09.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A VG Podcast nyugdíjadásában a magyar nyugdíjrendszer jövőjét, a leküzdendő kihívásokat, a lehetséges átalakításokat, és a nyugdíjcélú öngondoskodás lehetőségeit elemeztem.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Idén tölti be a nyugdíjkorhatárát vagy idén teljesíti a Nők40 feltételeit? Nem tudja, akkor jár-e jobban, ha idén vagy csak jövőre kéri a nyugdíját? Vagy még később? Vagy visszamenőlegesen? Ha ilyen kérdéseken tépelődik és a folyton romló veszélyhelyzetben nem biztos a válaszokban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl nekem a kérdéseit, hogy azokat méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam - így akár több százezer forint előnyhöz juthat nyugdíjas élete során. Ne habozzon, hogy ne veszítsen - kérdezzen

 

A VG Podcast szeptember 8-án közzétett adásában a nyugdíjrendszert érintő legsúlyosabb kihívásokról és a nyugdíjcélú öngondoskodás esélyeiről beszélgettem Andor Attila szerkesztővel.

A félórás podcast beharangozójából idézek:

"Minél korábban, lehetőleg már az iskolából kikerülve érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékoskodást – mondta a VG Podcastnak Farkas András nyugdíjszakértő. Hangsúlyozta, hogy a fiatalok a húszas éveikben még viszonylag ritkán gondolnak időskorukra, és a pályakezdők zsebét is számtalan azonnali kiadás terheli. Ám ha valaki igen korán elkezd takarékoskodni, akkor egy viszonylag alacsony, havi 10 ezer forint körüli nyugdíj-előtakarékosságból is tetemes pénz gyűlik össze."


"Általában 40 éves kor körül, a szülők nyugdíjba vonulásával egy időben születik meg a döntés a nyugdíj-előtakarékoskodásról."


"A szakértő szerint hamisak azok az állítások, amelyek az állami nyugdíjrendszer összeomlásáról szólnak. Az azonban tény, hogy miután az egész európai társadalom elöregedő, egyre kevesebb befizetésből kell egyre több nyugdíjast eltartania az államnak. Ez mindenképpen kihívás a döntéshozók számára. Ráadásul, miután idehaza nincs járulékplafon, és a bérek jelentősen emelkedtek az elmúlt években, a bejelentve dolgozó munkavállalók közül egyre többen számíthatnak viszonylag magas nyugdíjra, hiszen a befizetéseik is magasak voltak. Persze a helyzet kettős, ugyanis például a kata szerint adózók tömege kifejezetten alacsony időskori járandóságra számíthat."


A podcastot IDE KATTINTVA hallgathatja meg.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...